Počasnim udarcem Predraga Pašića počeo turnir legendi

Veterani HNK Hajduka s načelnikom Daliborom Macanom (Dejan ŠTIFANIĆ)
Veterani HNK Hajduka s načelnikom Daliborom Macanom (Dejan ŠTIFANIĆ)

Počasnim udarcem lopte Predraga Pašića, legendarnog kapetana šampionske generacije FK Sarajevo iz 1985., započeo je jučer četvrti međunarodni revijalni turnir veterana u nogometu, na kojem nastupaju neke od svjetskih i europskih nogometnih zvijezda bivše Jugoslavije. Atraktivna se sportska priredba održava na zelenom terenu u Žlinji, podno zidina iza kojih se nalazi kaštel Morosini Grimani, a organiziraju je Općina Svetvinčenat i MNK El-Stil. Prvu su utakmicu odigrali domaćini iz NK Smoljanci-Sloboda i momčad NK Rijeka koja je i pobijedila 4:0. Obožavatelji najvažnije sporedne stvari na svijetu i ove su godine dobili priliku uživati u prijateljskom nadmetanju u bravurama poznatih nogometaša različitih generacija, stisnuti im ruku i fotografirati se sa svojim idolima i(li) idolima svojih roditelja. Među poznatim nekadašnjim asovima koji su se odazvali manifestaciji su Ivica Šurjak iz Hajduka te Miloš Šestić i Dragan Džajić iz Crvene Zvezde.

Kako je najavio općinski načelnik Dalibor Macan, njihovo malo mjesto ovim turnirom nudi nešto drugačije u odnosu na klasične puške fešte, smotre i druge manifestacije za široku publiku, a sadržaj je posebno privlačan u danima odbrojavanja do Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. Jedna od temeljnih ideja turnira je i uspostavljanje prijateljstava i suradnje, pa su tako Veterani NK Smoljanci - Sloboda na jesen pozvani u Sarajevo, na druženje i utakmicu s veteranima NK Sarajeva u Sarajevo.

Turnir ove godine okuplja deset momčadi, od kojih su tri takozvane amaterske - MNK El Stil iz Pule, Maling iz Labina i domaćinskog NK Smoljanci Sloboda te sedam profesionalnih momčadi s područja bivše Jugoslavije - Hajduka, Istre 1961, NK Rijeka, zatim NK Olimpije iz Ljubljane, FK Borca iz Banja Luke, Crvene Zvezde te Sarajeva. Prvi put se ovdašnjoj publici predstavlja ekipa NK Sarajevo, za koju nastupaju Admir Hasančić i Almir Turković. Domaće snage brane Dalibor Božac, Ivan Lajtman, Dalibor Pauletić, Robert Lisjak, Robert Mateoni, Darko Raić Sudar, Igor Žiković, Milovan Lazendić, Goran Barišić, Igor Bišćan i Boško Balaban. Iz Olimpije su stigli Sašo Udovič, Grega Židan, Džoni Novak i drugi bivši reprezentativci Slovenije. Crvenu zvezdu predstavljaju Perica Ognjenović, Marijan Marković, Ivan Dudić, Ognjen Koroman i drugi, a Hajduk Vilson Džoni, Nenad Pralija, Igor Musa, iz Rijeke tu su Damir Milinović, Sanjin Miculinić i Mladen Mladenović. Za Borac iz Banja Luke igraju Mario Mataja, Branislav Krunić i Damir Špica.

Velika je ovogodišnja novost današnji turnir za mlađe uzraste U-10, na kojem nastupaju NK Istra 1961, NK Istra Pula, NK Funtana, NK Smoljanci-Sloboda, NK Stari Grad Rijeka i NK Istra 1961. djevojčice. Mlađi nogometaši započinju u podne, dok će veterani i legende danas ponovno zaigrati od 17 sati. U večernjim će satima uslijediti podjela odličja i druženje u Kaštelu Grimani, uz nastup pulskog kantautora Deana Bakića. (Kristina FLEGAR)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter