Pobunjenici nastavljaju borbu za Bregu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski pobunjenici nagomilavali su se u blizini Brege u cetvrtak i izjavili su da se njihove snage i dalje bore protiv vojnika Moamera Gadafija za kontrolu nad tim istocnim libijskim gradom.

Naime, pobunjenici su bili primorani na brzo povlacenje u srijedu pošto su ih Gadafijeve snage žestoko napale. Oni i dalje imaju pod kontrolom Adždabiju, grad koji se nalazi 140 kilometara južnog od pobunjenickog uporišta Bengazija, javio je izvjestitelj Reutersa.

Gadafijeve snage postavile su mine oko Adždabije, što je opasni novi element u ratu na istoku zemlje, izjavili su u cetvrtak aktivisti za ljudska prava i strucnjaci za mine. Otkrivena su dva polja mina nakon povlacenja Gadafijevih vojnika iz Adžabije prošle subote.

Libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa u srijedu popodne odletio je za London iz tuniske zracne luke u Džerbi, izvijestila je službena tuniska novinska agencija TAP. Nije navedeno što je prvotno dovelo Kusu u Tunis. U ponedjeljak je TAP izvijestio da je iz Libije prešao granicu Tunisa.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da ništa ne zna o tom putovanju te da nije planirana nikakav sastanak.

Musa Kusa nije prebjegao i u inozemstvo putuje u diplomatsku misiju, rekao je glasnogovornik libijske vlade. "On je u diplomatskoj misiji", rekao je glasnogovornik Musa Ibrahim. Upitan o nagadanjima u nekim medijima da je Kusa možda prebjegao Ibrahim je odgovorio da "naravno da nije".

Kusa je jedan od Gadafijevih najbližih saveznika i arhitekt dramaticne promjene u libijskoj vanjskoj politici koja je tu zemlju vratila u medunarodnu zajednicu nakon godina sankcija.


Podijeli: Facebook Twiter