Pobuna labinskih obrtnika zbog naplate parkiranja

Prazna terasa gradske kavane Velo kafe (R. SELAN)
Prazna terasa gradske kavane Velo kafe (R. SELAN)

Obrtnici u starom gradu Labinu danas su na tri dana zatvorili svoje radnje prosvjedujući na taj način protiv Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontroli parkiranja na javnim parkiralištima od 1. travnja, jer smatraju da ona negativno utječe na promet u njihovim objektima i općenito na svakodnevni život u starom gradu.

Konferenciju za novinare na kojoj su obrazložili svoje zahtjeve održali su u Loži. Radi se o vlasnicima i zakupcima 11 ugostiteljskih objekta i trgovina, koje podržavaju arhitektonski i odvjetnički uredi.

- Nakon neuspješnog pokušaja dogovora s gradskim vlastima, odlučili smo zatvoriti sve naše poslovne objekta u iduća tri dana, ne bismo li upozorili na pogubnost i štetnost najnovijeg režima naplate pakiranja u starome gradu, piše u njihovom priopćenju.

Smatraju da stari grad odumire te da ga gradska vlast, umjesto da potiče gospodarsku i inu aktivnost, uvođenjem naplate na parkiralište Rialto dodatno guši i zatire.

- Smatramo da stari grad zbog svoje ljepote, lokacije i važnosti mora biti dostupan što većem broju ljudi, kako domaćem stanovništvu, tako i posjetiteljima. Svi gospodarstvenici staroga grada ulažu u podizanje kvalitete svojih usluga i time doprinose lokalnoj zajednici i promociji grada, riječi su kojima završava priopćenje.

Prizor turista koji na trgu izlaze iz autobusa i u nevjerici promatraju svuda oko njih zatvorene ugostiteljske objekte nije išao u korist turističkoj slici grada, ali gradonačelnik Tulio Demetlika, koji je na godišnjem odmoru, u telefonskom se razgovoru nije doimao zabrinutim.

- To je odluka obrtnika i njihova stvar. Očigledno su svega "štufi" i nije ih volja raditi, kazao nam je on.

Dalibor Zupičić, direktor Labina 2000, poduzeća koje će naplaćivati parkiranje, danas je pobunjene obrtnike pozvao na neslužbeni razgovor. Kavu su popili, ali dogovorili se nisu. Ipak, obje strane su svjesne da će prije ili kasnije morati doći do nekog kompromisa. Zupičić ne taji da je njegov glavni problem obrtnike uvjeriti da je naplata parkiranja u njihovom interesu.

- Bez naplate parkiranja parkiralište je približno od 8 do 14 sati uvijek puno pa gosti koji dolaze nemaju gdje parkirati. Usred turističke sezone to negativno utječe na posjećenost starog grada, kaže on.

Na Rialtu se trenutno čeka postavljanje rampi za automatsku naplatu, što je u fazi testiranja. Predviđeno je da se u svibnju, lipnju i rujnu naplata obavlja od 6 do 18 sati po cijeni od 5 kuna na sat. U srpnju i kolovozu obavljat će se od 6 do 21 sata, a nakon toga do ponoći po cijeni od 2,5 kuna na sat. Ono što je obrtnike dodatno ogorčilo je to što će naplaćivati i parkiranje na neasfaltiranom dijelu Rialta te što se uvodi naplata u zimskom dijelu godine u vremenu 6 do 18 sati po cijeni od 2 kune na sat.

Pobuna i u Labinu Donjem

Obrtnici s Trga labinskih rudara i tržnice Gradu Labinu predali su peticiju sa 150 potpisa kojom traže ukidanje odredbe o naplati 2 kune za pola sata parkiranja na trgu i povratak odredbe o pola sata besplatnog parkiranja. Razlozi su slični: smatraju da se time potrošači tjeraju i usmjeravaju prema trgovačkim centrima, gdje je parkiranje besplatno. Čekaju očitovanje gradskih vlasti u zakonskom roku od 15 dana (peticiju su predali prošle srijede), a ako im ne bude udovoljeno, organizirat će prosvjedni skup.

I ovdje se uvodi naplata u zimskom razdoblju, odnosno cjelogodišnja naplata u vremenu od 7 do 14 sati po cijeni od 4 kune na sat i 2 kune za pola sata. Primjena gradonačelnikove odluke počela je 19. svibnja. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter