Pobuna: 400 SDP-ovaca Istre kontra stranačkog vrha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drama u istarskom SDP-u se nastavlja. Nakon unutarstranačkog raskola izazvanog smjenama u županijskoj i pulskoj stranačkoj organizaciji, te sklapanja koalicijskog dogovora s Damirom Kajinom, skupina SDP-ovaca uputila je Glavnom odboru SDP-a "Zajedničku izjavu", koja će zacijelo imati i velik javni odjek. U njoj se iznosi niz kritika na ponašanje vrha stranke, glavnog tajnika Igora Dragovana, povjerenice Ade Damjanac, te se traži poštovanje stranačkih pravila i zaključaka Glavnog odbora SDP-a o načinu sklapanja koalicijskih sporazuma za naredne lokalne izbore.

"Zajedničku izjavu" potpisali su predstavnici deset općinskih i gradskih organizacija SDP-a iz cijele Istre. Riječ je o organizacijama u gradu Poreču, te općinama Raša, Vrsar, Sv. Lovreč, Funtana, Cerovlje, Motovun, Marčana, Višnjan i Grožnjan, koje okupljaju oko 400 članova istarskog SDP-a. Istarski SDP sveukupno broji oko 1400 članova, pa bi se moglo reći da se "pobunio" značajan dio članstva.

"Odluka Predsjedništva SDP Hrvatske o suspendiranju demokratski izabranih tijela županijske i gradske organizacije Pula s navedenim razlogom, postavljanje povjerenika, te aktivnosti koje su uslijedile nakon toga unijele su nezadovoljstvo, nemir i zbunjenost među članstvom SDP-a Istarske županije," navodi se u izjavi nezadovoljnih istarskih SDP-ovaca, te se kaže: "Sve se to događa u pripremama za lokalne izbore u općinama gradovima i županiji.

Smatramo da nije bilo potrebe raspuštati tijela i imenovati povjerenike, te tako suspendirati demokratsko donošenje odluka kroz kolektivna tijela. Time je omogućeno da u ime preko 1400 članova SDP-a Istre odluke donosi jedna osoba, pogotovo odluku o načinu izlaska na izbore i odluku podršci kandidatu koji nije član SDP-a i koji je bio potpredsjednik druge stranke. Smatramo da je tim postupcima Predsjedništva SDP-a i nakon toga povjerenika nanesena nepovratna šteta u našoj vjerodostojnosti pred biračima kao članova demokratske stranke koja poštuje samostalnost svojih organizacija u donošenju odluka koja se odnose na lokalnu i regionalnu razinu."

Članovi SDP-a Istre okupljeni oko "Zajedničke izjave" smatraju da vrh SDP nije poštovao vlastite odluke, te kako im je ugrožena vjerodostojnost i smanjeni izborni izgledi: "Glavni odbor SDP-a Hrvatske donio je zaključak u kojem stoji da općinske gradske i županijske organizacije samostalno donose odluke o načinu izlaska na izbore i mogućim koalicijama sa uputom na stranke "Kukuriku koalicije".

Nakon suspendiranja tijela SDP-a u Istri usmena uputa tajnika SDP-a na sastanku svih nas u Pazinu glasi da se taj zaključak Glavnog odbora SDP-a odnosi na sve organizacije osim u Istri. Povjerenica daje usmene preporuke sa svima se može u koaliciju, osim sa IDS-om. Istovremeno vidimo da se javno uz SDP u Istri posljednjih dana pojavljuju pojedinci koji sa socijaldemokracijom nemaju ništa zajedničko, većina su bili oduvijek protiv SDP-a i pripadaju tvrdoj desnici što nažalost sve više građana prepoznaje."

"Zahtijevamo da se poštuje samostalnost organizacija utvrđena Statutom SDP-a te da se poštuje Zaključak Glavnog odbora SDP-a o pripremama za izbore kako bi mogli donijeti odluke u općinskim i gradskim organizacijama o načinu izlaska na izbore", poručuju iz deset istarskih organizacija SDP-a.

U istarskom SDP-u zabrinuti su i za unutarstranačku demokraciju, te ističu: "Očekivali smo u skladu sa Statutom SDP-a provedbu unutarstranačkih izbora što je i obveza postavljenih povjerenika u roku od 60 odnosno 90 dana, ali nakon Odluke Glavnog odbora SDP-a o njihovom održavanju tek nakon lokalnih izbora predstoje nam aktivnosti i zalaganje unutar SDP-a za poštivanje demokratskih načela, uvažavanje samostalnosti lokalnih organizacija i volje članstva SDP-a u cilju očuvanja demokratskih standarda po čemu su nas građani prepoznavali, a što je ozbiljno narušeno odlukama i postupcima Predsjedništva SDP-a i postavljenih povjerenika."

Pismo istarskih SDP-ovaca stranačkom vrhu u Zagrebu i široj javnosti svakako nije posljednji čin drame koja im se događa nakon svrgavanja lokalnog vodstva koje su sami odabrali. Sudbinu SDP-a Istre i njegovih čelnika, povjerenika i izbornih kandidata već će na svibanjskim izborima proreći birači. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter