Pobratimile se Baredine Donje i jama Baredine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinocnje otvorenje izložbe slika "Istra u srcu" poreckog naivca Mladena Prodana u galeriji Konobon uz jamu Baredine iskorišteno je i za nesvakidašnji dogadaj: ovaj speleološko-etnografsko-turisticki lokalitet pobratimio se sa zaseokom Baredine Donje kraj Krasice na Bujštini.

U ime jame Baredine povelju o bratimljenju potpisao je Silvio Legovic, vlasnik tog kompleksa nedaleko od Nove Vasi na razmedu poreckog i tarsko-vabrižanskog komuna, a u ime Baredina Donjih, koje pripadaju bujskoj samoupravi, Ronny Jušic, vlasnik tamošnje galerije Tigor.

U veselom ozracju svjedok ceremonije bio je nacelnik opcine Vižinada Marino Baldini koji je istaknuo da ovo unutaristarsko, bezmalo susjedsko bratimljenje ima poseban znacaj jer cesto su si podrucja na suprotnim stranama istarskih rijeka, draga i dolaca (obje Baredine su na otprilike istom meridijanu, ali na suprotnim stranama doline Mirne) ljuti suparnici.

Istini za volju, Baldini nije ovom dogadaju prisustvovao po nacelnickoj funkciji, iako je Vižinada približno jednako daleko (ili blizu) od oba lokaliteta i njihovih samouprava, vec kao povjesnicar umjetnosti koji je vrlo cest gost i strucni govornik na otvaranjima likovnih izložbi u objema galerijama.

Osim duhovitih i druželjubivih potpisnika Legovica i Jušica, i njihovih suradnika i prijatelja, važan poticaj bratimljenju Baredina dala je i Ruska Federacija.

"U potrazi za našom jamom ruski turisti, i ne samo ruski, nerijetko bi završili u Baredinama Donjim jer su one u pravilu oznacene na kartama Istre, a naše jame nema. Cak bi i kurijere pune gostiju koji su krenuli u posjet našoj jami, znale po sve užem putu doci do Baredina Donjih, a od tamo nema dalje. I tako smo se gospodin Ronny i ja upoznali i zakljucili da je najbolje da se povežemo", otkrio je rusku vezu Legovic.

Potpisanom poveljom, koja izražava "dobru volju i spremnost stanovništva", dva ce lokaliteta istih, baredinskih toponima poticati "daljnju suradnju u svim oblastima, a posebno kulture i gastronomije, u duhu obaveznog pomaganja u kruhu, soli, pršutu i vinu". Potonja obaveza odmah je i u cijelosti na djelu pokazana. (G. P.)


Podijeli: Facebook Twiter