Pobratimi po rudarskoj baštini

Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u dojmljivom prostoru Gradske galerije (Davor ŠIŠOVIĆ)
Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u dojmljivom prostoru Gradske galerije (Davor ŠIŠOVIĆ)

U spomen na 17. kolovoza 1341. godine kada je usvojen prvi labinski statut čime je Labin dobio značaj suverenog uređenog grada u subotu je nizom svečanosti obilježen Dan grada Labina. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u velebnom prostoru Gradske galerije, laureatima su uručena najviša godišnja gradska priznanja. Nagradu za životno djelo dobio je Mehmed Džekić, za doprinos u integraciji i afirmaciji bošnjačke nacionalne manjine u sveukupni društveni, politički i kulturni život grada Labina.

Godišnju gradsku nagradu dobio je Jedriličarski klub Kvarner iz Rapca, za izniman doprinos promociji i popularizaciji jedrenja na području Labinštine, a u ime kluba preuzeo ju je Đulijano Kos. Priznanja su dodijeljena Veroniki Ani Novak za doprinos u području odgoja i obrazovanja (ona zbog bolesti nije osobno mogla preuzeti nagradu) te Heleni Vlačić za doprinos u području zdravstva. Godišnja gradska nagrada za znanstveni rad "Roberto i Daniela Giannini" uručena je Karlu Gripariću, znanstvenom novaku na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Svečani trenutak bio je i potpisivanje sporazuma o bratimljenu Labina i slovenske Idrije, gradova koji su se prvi put zbratimili još 1970-tih godina, pa je nedavno obostrano donijeta odluka o obnovi tog bratimljenja, što su potpisima potvrdili gradonačelnici Tulio Demetlika i Bojan Sever. Između čelnih ljudi ponovno zbratimljenih gradova razmijenjeni su i pokloni: Demetlika je Severu uručio monografiju Raše, a Sever svom domaćinu rudarsku svjetiljku upakiranu kao suvenir.

"Naše gradove povezuje rudarska baština, ali i puno više toga, jer želimo surađivati i na gospodarskom i kulturnom polju", rekao je tom prigodom Demetlika. Sudionike svečane sjednice pozdravili su i Labinjanima dan njihova grada čestitali zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić koji je istaknuo kako je Labin pravi europski grad jer odavno njeguje europske vrijednosti, a pogotovo suživot među etničkim i vjerskim zajednicama; zatim donedavni gradonačelnik s Labinom zbratimljenog mađarskog grada Baje a sada državni tajnik u mađarskom Ministarstvu poljoprivrede Robert Szigo, gradonačelnik još jednog labinskog grada pobratima, talijanskog Manzanam Lucio Zamo; u ime nazočnih saborskih zastupnika Nansi Tireli a u ime istarskih gradonačelnika Boris Miletić.

Nakon što je predsjednik labinskog Gradskog vijeća Valter Poropat upoznao uzvanike s razlozima slavljenja dana grada naš na ovaj datum i s kratkim pregledom labinske povijesti, u svom prigodnom obraćanju uzvanicima gradonačelnik Tulio Demetlika izdvojio je nekoliko događaja koji su posebno obilježili minulu godinu. Među njima se najviše ističe otvaranje nove suvremene Gradske knjižnice koja od lanjskog listopada djeluje u prostorima negdašnje Mramorne dvorane istarskih ugljenokopa Raša.

Demetlika je najavio novi zamah u razvoju projekta Podzemni grad za čiju je drugu fazu iz državnog Fonda za razvoj turizma odobreno milijun kuna; podsjetio je i na prije nekoliko dana otvorene proširene gradske jaslice što je investicija vrijedna 2,5 milijuna kuna, te najavio niz novih gradskih projekata i investicija u predškolskom odgoju i školstvu, komunalnoj infrastrukturi, zbrinjavanju potpada, poslovnim zonama, energetskoj učinkovitosti, kulturnoj baštini i socijalnoj skrbi. Na kraju svoga obraćanja Demetlika se zahvalio vijećnicima što su inicirali da se u gradski proračun uvrsti i skrb o labinjonskoj cakavici, te poručio:

"Štimojmo se š nju jer je tako lepa za cut, jer je naša, mehka i tepla beseda". Nakon svečane sjednice najavljena kulturna suradnja između Labina i Idrije dobila je i svoj prvi plod: u labinskom Narodnom muzeju otvorena je izložba slika mlade idrijske umjetnice Sanje Rejc. U svom neobičnom likovnom nadahnuću ova umjetnica istražuje i nekonvencionalne materijale koristeći ih kao slikarski materijal, pa na njenim djelima osim platna i boja ima i zemlje, pijeska, drva, keramike, vune, platna, poznate idrijske čipke, a često umjesto tamnih slikarskih boja koristi čaj i kavu.

Programi Dana grada Labina nastavljeni su popodne uličnom atletskom utrkom, te bogatim večernjim glazbeno-zabavnim programom u kome je glavna zvijezda bio riječki rocker Urban. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 - GO02968493.jpg   - GO02968494.jpg   - GO02968495.jpg   - GO02968496.jpg   - GO02968497.jpg   - GO02968498.jpg


Podijeli: Facebook Twiter