Pobratimi: Fažanci na zagorskoj svadbi u Kumrovcu

Fažanski svadbeni ples iz druge polovice 19. stoljeća izveli su članovi plesnog studija Rosso Latino
Fažanski svadbeni ples iz druge polovice 19. stoljeća izveli su članovi plesnog studija Rosso Latino

Predstavnici Općine te fažanskih udruga, škola i vrtića posjetili su pobratimljenu općinu Kumrovec. Povod je bilo gostovanje na manifestaciji 29. zagorska svadba u kumrovečkom muzeju Staro selo. Tamošnja etno-udruga Zipka oživila je tradicionalno vjenčanje u tom kraju pa su posjetitelji mogli vidjeti prošnju mladenke, zaruke, mačkure, jutarnjicu te svadbeno veselje uz narodna jela.

Fažanci su se predstavili tradicionalnim istarskim plesovima koje su izveli članovi Kulturno-umjetničkog društva Ulika. Gromoglasnim pljeskom popraćena je izvedba plesa mladenaca i kumova, odnosno mazurke iz druge polovice 19. stoljeća, koji se tada plesao u Fažani, a izveli su ga članovi pulskog plesnog studija Rosso Latino uz polku i balun. Na manifestaciji su se predstavili i KUD-ovi Strmec iz Svete Nedelje i Horvatska iz Desinića.

U muzeju koji predstavlja zagorsko selo Fažanci su mogli razgledati kuće u kojima je uprizorena zagorska svadba, život mladog bračnog para, život kovačke obitelji, kolarski obrt, licitarski obrt, kožarstvo, češljarstvo… Muzejski fundus ima 2.800 eksponata, od kojih je većina u stalnim postavima. Kroz 15 stalnih etnografskih postava i dva povijesna prikazuje se  tradicionalni način života, običaji i stari, već zaboravljeni obrti.

Središnji objekt je rodna kuća Josipa Broza koju su u prvobitno stanje doveli stručnjaci Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba i pred kojom se od 1948. nalazi spomenik Josipu Brozu Titu Antuna Augustinčića. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter