Pobjedu odnijele "Disciplinirane sipe"

Brudet je kuhalo osam ekipa, a fiš dvije (D. ŠTIFANIĆ)
Brudet je kuhalo osam ekipa, a fiš dvije (D. ŠTIFANIĆ)

Prošlogodišnji pobjednici, ekipa "Dva brata" odnosno Siniša i Darin Macuka, obranili su titulu najboljih kuhara brudeta te i ove godine, na devetom po redu Brudet cupu koji se održao na štinjanskoj placi skuhali najbolji brudet. Na pitanje koja je tajna njihove ekipe, koja se ovoga puta zvala "Disciplina sipe", odgovorili su spremno - ružmarin, odnosno to što u svoj brudet ne stavljaju ružmarin jer, kako vele, u pravi štinjanski brudet dođe sve, ali ružmarin ne.

Pobjeda im ove godine nije bila laka jer se za titulu najboljih kuhara brudeta natjecalo osam ekipa - od Fažane do Benkovca, a ekipe su se mogle pohvaliti da im je sastav multinacionalan pa se tako na Placi za padelama osim domaćih, našlo i Talijana, Slovenaca ali i kuharica iz daleke Moskve. Dvije su ekipe ukrstile kuhače u pripremi fiš-paprikaša, a Loredana i Jozefina pripremale su u velikoj padeli brudet mjesnog odbora. - Svako dela brudet na svoj način, ja kako ga je delala moja mama. Ribu sfigan na po, a sipe, rakove i školjke kuham posebnom, da sve bude meko k'o buro, rekla nam je Loredana, a prema tome da je brudet nestao u trenu možemo zaključiti da je obiteljski recept zlata vrijedan.

Edi Pavletić iz ekipe "Edy i prijatelji" na natjecanje dolazi već pet godina, a ove je godine titulu najboljeg pokušao osvojiti dodajući u brudet krumpir. Neki su drugi brudete obogaćivali škampima, ali i tajnim sastojcima koje nisu željeli otkriti. No, ništa im od toga očito nije bilo dovoljno za pobjedu budući da je drugo mjesto osvojila ekipa "Munje" čija je tajna bila brzina. Oni su naime svoj brudet skuhali puno prije svih ostalih. Treće mjestu osvojila je ekipa Fažana dok je za bolji fiš proglašen onaj ekipe Prva crta. Tako je, nakon kušanja svih brudeta i fiša, pod tajnim šiframa, odlučila komisija u sastavu Drago Marić, Lela Cukon i Bruno Grbac.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Štinjan Dušanko Babić - Beba sve je natjecatelje pohvalio riječima kako nije bilo lako kuhati na iznimno visokim temperaturama te okupljenima naveo kako se nada da će se idući, jubilarni brudet kup, održati u proširenoj štinjanskoj lučici, uz more. Inače, program brudetijade vodila je Dorina Tikvicki, posjetitelje je dugo u noć zabavljala grupa Enigma bend, a za nagrade se pobrinuo Andarte koji izrađuje ukrasne predmete u tehnici fuzije stakla. Organizator manifestacije je mjesni odbor, a pokrovitelj pulska turistička zajednica. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter