Pobjednik utrke Kroz Istru Aurelien Paret Peintre


Francuz Aurelien Paret Peintre pokazao se najboljim u konkurenciji od 140 ponajbolja mlada svjetska vozača koji su predstavljali 24 reprezentacije i postao prvi francuski pobjednik u 54. izdanju međunarodne juniorske etapne biciklističke utrke "Kroz Istru -Memorijal Edi Rajković" koja se od petka do nedjelje održavala cestama diljem istarskog poluotoka.

Ukupni pobjednik druge, od sedam stanica juniorskog Kupa nacija odlučen je danas u posljednjoj, 112 kilometara dugačkoj etapi koja se vozila od Vrsara, preko Lima, Barbana i Marčane s ciljem na prepunim pulskim Giardinima. Usprkos padu u sprintu prema cilju na Giardinima, francuski je biciklist zadržao prvo mjesto u ukupnom poretku, koje je držao još od prvog dana. Naime, nakon što se popeo na pobjedničko postolje u Buzetu u prvoj etapi i obukao žutu majicu, osvojio je drugo mjesto u "kraljevskoj etapi" s ciljem u Labinu, dok je danas 200-tinjak metara pred ciljem, tražeći najbolju poziciju za završni sprint, krivo procijenio zavoj, što ga je koštalo pada, no uspio se podići i završiti utrku te tako potvrditi prognoze uoči završnog dana kad je slovio za glavnog favorita za ukupnu pobjedu.

- Uoči utrke nisam očekivao tako dobar rezultat, izvrstan je to osjećaj. Prvu etapu sam pobijedio u sprintu. Ove druge dvije etape tim je odlično radio za mene od starta do cilja. Bio sam među prvih deset kad sam pao, ali sam se srećom uspio izvući i završiti utrku, rekao je uoči proglašenja skromni mladi Francuz za kojega će se prema pokazanom zasigurno još čuti.

Ukupni je poredak utrke tako ostao isti kao što je bio uoči zadnjeg dana. Iza pobjednika, na drugom je mjestu ostao član njemačke reprezentacije Lennard Kamna, ujedno osvajač Labina, dok je francuskom predstavniku Pieeru Idjouadiennu pripalo treće mjesto. Potpuno zasluženo je i četvrto mjesto u ukupnom poretku koje je ponovljenom, trećom zelenom majicom za najboljeg na prolaznim ciljevima osvojio norveški biciklist Erlend Blikra, a zadnjeg je dana ponio i epitet najboljeg mladog vozača, čime je postao i vlasnikom bijele majice. Jedino što ukupni pobjednik nije uspio ponoviti iz prethodne dvije etape, jest plava majica koju dobiva najbolji na brdskim ciljevima, a koja je danas uručena Slovencu Kristijanu Kumaru.

Posljednju etapu jedne od najboljih i najtežih utrka ove vrste u svijetu očekivano je odlučivao sprint velike skupine vozača, a uzdignutih ruku prvi je ciljem prošao Belgijanac Enzo Wouters kojemu je za 112 kilometara trebalo 2:47.02 sata. Pljesak natiskane publike uz ogradu zaslužili su i drugoplasirani Rus Sergej Rovstovcev, kao i Talijan Francesco Romano koji se kod proglašenja popeo na treću stepenicu pobjedničkog postolja etape.

Nakon tri dana i odrađena ukupno 324 kilometra među 24 reprezentacije vrhnje su pobrali Francuzi postavši ekipni pobjednici istarske utrke, čime su s prvog mjesta smijenili Dance te sad oni drže vodeću poziciju u ukupnom poretku juniorskog Kupa nacija. (M. PILAT, snimio D. MEMDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter