Pobjednik Eurosonga švedski predstavnik Mans Zelmerlow

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šveđanin Mans Zelmerlow svojoj je zemlji rano u nedjelju u Beču donio šestu pobjedu na Eurosongu, koja ih sad ima samo jednu manje od irskih rekordera.

"Ne mogu biti sretniji", rekao je Zelmerlow. "Sanjao sam o Euroviziji cijeli svoj život". Njegova himnična pop pjesma Heroes! osvojila je 365 bodova, šezdesetak više od drugoplasirane Ruskinje Poline Gagarine. Treće mjesto pripalo je talijanskom triju Il Volo i njihovoj pop-opernoj pjesmi Grande Amore. "Čestitke Mans! Izvrsna izvedba", napiso je švedski premijer Stefan Lofven na Facebook.

"Sad si ti švedski junak! Iduće godine pružit ćemo dobrodošlicu cijeloj Europi", dodao je. Švedska je Eurosong organizirala nedavno, 2013. u Malmoeu. Zelmerlow je bio favorit na kladionicama cijeli tjedan. Njegova pjesma govori o dječaku koji mu je pomogao da ga prestanu zlostavljati u školi. Bio je ovo 60. natjecanje za pjesmu Europe.

Najveći je to europski televizijski događaj i televizijsko pjevačko natjecanje s najduljim trajanjem. U finalu je nastupilo rekordnih 27 zemalja izabranih nakon dviju polufinalnih večeri, a gledalo ih je 200 milijuna ljudi putem malih ekrana i 10 tisuća u bečkoj dvorani. Prijenos je prvi put išao u Kinu.

Posebni gost ove godine bila je Australija, zemlja s druge strane svijeta koja ima iznenađujuće veliki broj fanova Eurosonga, i čiji je predstavnik Guy Sebastian zauzeo peto mjesto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter