Pobjednik ex temporea je Dean Dubovac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednik sedmog izdanja novigradskog Foto ex temporea, koji je okupio 60-ak fotografa iz deset zemalja, Puljanin je Dean Dubovac. Drugo mjesto osvojio je Talijan Stefano Usarelli iz Modene, a treci je Denis Humic iz Zagreba. Nagrade su u subotu navecer u novigradskoj Zajednici Talijana urucili županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica, procelnica iz Grada Novigrada Ružica Mitrovic Maurovic i predsjednik Izvršnog poglavarstva Talijanske unije Maurizio Tremul. U žiriju su bili Pino Bonnano, Karmen Orlic i Marino Baldini.

Vesna Špoljar osvojila je gradu publike "Vox populi", dok je Darinka Mladenovic dobila sponzorsku nagradu za najbolje žensko ostvarenje. Stefan Mihajlovic primio je posebnu nagradu sponzora agroturizma Klaj, dok je Franco Farina dobio internetsku nagradu (publika je mogla glasati i na internetu).

Tema ovogodišnjeg ex temporea bila je enogastronomija, pa su sudionici fotografirali pripremu tradicionalnih gastronomskih specijaliteta i tipicna vina u restoranima, objektima seoskog turizma i vinskim podrumima unutrašnjosti Istre te u samom Novigradu, kojemu je ponuda za gurmane jedan od najjacih turistickih aduta.



U sklopu cetiri dana ex temporea u Gradskoj knjižnici otvorena je izložba fotografa Raymonda Beggana iz Irske, a slijedio je gastro performance "Novigradska vecera" autora Damira Cargonje Carlija u taverni Skalinada. U potonjem su sudjelovali Fiko Saliji, Giovanni Jakovac, Branko Cerovac, Ranko Lužavec, Vanda Velagic, Justina Kosir, Karlo Retar, Slavko Gilic, Nikša Bogdan, Dragan Karlo Došen, Marino Baldini, Stelio Pauletic, Vili Konan i Darko Brajkovic. Hrana, cin hranjenja, gastronomija, kulinarstvo, simbolicne, ritualne ceremonijalne konotacije raznih oblika i obicaja konzumacije hrane i pica, kao animalne potrebe i društvene komunikacije, sveto na ikonografskoj, kristologijskoj potki novozavjetnog motiva "Posljednje vecere", bili su predmetom Cargonjinog performansa koncipiranog upravo za ovogodišnji festival u Novigradu.

U Zajednici Talijana predstavljeni radovi studenata Likovne akademije iz Novog Sada, dok je u brtoniškom Muzeju vina svoja ostvarenja pokazao Igor Opassi iz Kopra.

Tijekom subotnje završnice održala se prezentacija fotografske opreme s mogucnošcu isprobavanja atraktivnih modela foto-aparata i objektiva za sve ljubitelje fotografije. Sudionici su - svaki po dvije novonastale fotografije po vlastitom izboru - prezentirali na izložbi "Gastro Istra" u ZT-u. Tada ih je žiri ocijenio, a i publika je glasala za svoje favorite ubacivanjem listica u kutiju na licu mjesta i putem Interneta. Fotografi su demonstrirali i umijece pripreme svojih nacionalnih gastronomskih specijaliteta na festivalu Gnam Gnam, koji je u subotu organizirala Turisticka zajednica.

Nakon svecane dodjele nagrada uslijedio je after party u Waikiki Beach baru s koncertom Livia Morosina, koji je stavio tocku na i ovogodišnjeg ex temporea. Manifestaciju, koja za cilj ima produžetak turisticke sezone atraktivnim programom, organizirala je Zajednica Talijana u suradnji s Udrugom fotografa Istre i lokalnom Turistickom zajednicom, pod pokroviteljstvom Talijanske unije, Narodnog sveucilišta iz Trsta, Istarske županije i Grada Novigrada, te uz partnerstvo FujiFilma i Art Jusa.


Podijeli: Facebook Twiter