Pobjednicki med Janka Rumina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kaduljin med Janka Rumina iz Labina ponio je, s ocjenom 19,60, zlatnu medalju i šampionsku titulu na 6. danima meda, održanim ovog vikenda u Pazinu. Zlatom se ovjencalo još 20 pcelara za bagremov, cvjetni i med od medljikovca.

Uz njih, osam je pcelara zaslužilo srebrno, a devet broncano odlicje. To su rezultati 15. županijskog ocjenjivanja meda na 6. danima meda, koji su ove godine održani u sklopu proslave 100. obljetnice osnutka Istarskog pcelarskog društva u Pazinu i 30 godina djelovanja pazinske Udruge pcelara Lipa.

Ocjenjivanju je bilo izloženo 40 uzoraka meda, a nakon senzorskog ocjenjivanja uzorci su analizirani na Zavodu za ribarstvo, pcelarstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu. Ocjenjivanje je vodilo strucno povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Nikola Kezic, Lidija Svecnjak, Gordana Hegic i prof. dr. Dragan Bubalo.



Ovom su prigodom urucene i nagrade pobjednicima literarnog i likovnog natjecaja za ucenike osnovnih škola, koje u povodu dana meda svake godine raspisuje spomenuta udruga pcelara. Roberta Smilovic, iz škole u Tupljaku, pod vodstvom uciteljice Željke Fonovic naslikala je najbolji likovni rad "Med men nami", a njen je bio i najbolji literarni rad naslovljen "Nonina celica". Nagradeni su još likovni rad "Ples pcela" Lejle Šeco iz škole u Petroviji pod vodstvom uciteljice Aurike Matkovic, te onaj Kristine Tominic iz pazinske osnovne škole pod naslovom "Voliš li…?" pod vodstvom uciteljice Martine Šajina Ivetic.

Uz strucno usavršavanje, pcelari su na Danima meda mogli obnoviti ili kupiti novu opremu, ili nabaviti strucnu knjigu, a sladokusci uživati u bogatoj ponudi meda i drugih pcelinjih proizvoda. Mnogi, a bilo ih je u samo dva dana više od sedam tisuca, iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Italije, slažu se da su Dani meda u Pazinu najveca i najkvalitetnija pcelarska smotra u regiji.

Prema podršci i najavama dužnosnika Grada Pazina, Županije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, ubuduce se može ocekivati da pazinski Dani meda poprime veci medunarodni znacaj, poglavito u ocjenjivanju meda, ali i svom sajmenom dijelu, što pcelari i priželjkuju.


Podijeli: Facebook Twiter