Pobjednici Sanrema Arisa i Rocco Hunt

Pobjednica Sanrema - Arisa (Foto Rai)
Pobjednica Sanrema - Arisa (Foto Rai)

Festival talijanske kancone, popularni Sanremo, održao se po 64. put, a pobjednici ovog najvažnijeg talijanskog glazbenog festivala koji je završio u nedjelju su Arisa (u kategoriji veterana) i Rocco Hunt (u kategoriji novih talenata). Sanremo je i najvažniji televizijski događaj godine za talijansku radioteleviziju (RAI), a majstori ceremonije su ove godine ponovo bili uigrani dvojac TV voditelj Fabio Fazio i komičarka Luciana Littizzetto.

Arisa je pobijedila s pjesmom "Controvento", dok je Rocco Hunt osvojio žiri i publiku pjesmom "Nu juorno buono". Budući da je gledanost ono po čemu se inače mjeri popularnost i uspješnost festivala, iz godine u godinu se mijenjaju pravila igre da bi, sada već razmaženoj publici, ovaj dugovječni festival bio zanimljiviji.

Ovogodišnja novost je da su pjevači iz kategorije veterana (njih 14) pjevali po dvije nove pjesme, a publika i žiri su odlučivali s kojom će se pjesmom zapravo natjecati. Tu šansu nisu imali pjevači iz kategorije novih talenata, no to im je možda više pomoglo nego odmoglo. Naime, najveći i dugogodišnji problem Sanrema su sasvim zaboravne i jednolične pjesme, a dupliranje te situacije sigurno nije pomoglo gledanosti.

Unatoč svim tim eksperimentima i zvjezdanim gostovanjima koji razbijaju monotoniju nizanja predvidljivih pjesama, glavešine talijanske nacionalne televizije nisu zadovoljne s rezultatom, stoga je upitno hoće li Fazio i Littizzetto i dogodine voditi festival. Što se pobjedničke pjesme tiče i tu je bilo negodovanja budući da je favorit publike bio Francesco Renga, no pobjednica je na kraju bila Arisa. Tko je imao bolju pjesmu na kraju će kao i uvijek odlučiti talijanske radio stanice jer je tek njihova top-lista najemitiranijih pjesama pravi pokazatelj koje će pjesme ostati u pamćenju ljubitelja talijanske kancone. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter