Pobjednici Relja, Iva, Mia i Monika

Hlap - Homarus gammarus (Marinko BABIĆ)
Hlap - Homarus gammarus (Marinko BABIĆ)

Kao i svake godine, tako je i ove na Međunarodni dan pismenosti, 8. rujna, u prostorima Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice održano proglašenje ljetnih najčitatelja Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Tom su prigodom pozvani svi natjecatelji te priređena je tim povodom i mala svečanost i druženje. Pobjednici svake od kategorija bili su nagrađeni, a ostalim sudionicima uručena su priznanja.

Pročitano 607 naslova

Kako je rekla knjižničarka s ovoga odjela Nadija Crkvenac "ovogodišnji natjecatelji su sveukupno pročitali 607 naslova, dok su samo pobjednici zajedno pročitali oko 250 knjiga". Ona je pohvalila svu djecu koja su tu sudjelovala, ističući da su vrijedno dolazili posuđivati knjige te da ima vrijednih ljubitelja čitanja i knjiga u svim dobnim kategorijama. Ove su godine prvi put nagrađeni i predškolci. U nekim je kategorijama pobjeda do samoga kraja bila neizvjesna, no knjižničarke Karla i Nada rekle su da su svi sudionici pobjednici.

U kategoriji najmlađih, pobjednik je Relja Sarađen, koji je tek krenuo u prvi razred. Naučio je čitati prije nekoliko mjeseci, a puno mu čitaju i roditelji. Voli slikovnice i bajke, a pročitao je čak 28 knjiga/slikovnica. Kaže da sam izabere knjige, voli gledati i ilustracije, ali i čitati.

Iako je tek krenula u treći razred OŠ Vidikovac, Iva Rabar impresionirala je sve nazočne brojem pročitanih knjiga, čak 135, dok je Mia Kravić, učenica petog razreda OŠ Kaštanjer pročitala 45 knjiga. Od srednjoškolaca, najbolja je drugu godinu zaredom Monika Jurić, s pročitanih 40 naslova. Iva veli da stalno čita, ujutro, popodne, navečer, pa i više knjiga dnevno, omiljeni su joj krimići, ali ne bi niti jednu knjigu izdvojila kao omiljenu.

- Stalno čitam, od kada sam naučila, izaberem si nešto zanimljivo i čitam, jako volim čitanje, ističe Iva. Mia pak čita navečer, voli krimiće i zabavne knjige, obožava knjige Ivana Kušana, i čitanje joj je pravi užitak. Monika je maturantica, pohađa jezičnu gimnaziju i premda je dio ljeta radila, stigla je pročitati 40 knjiga.

- Posuđujem i knjige s Dječjeg odjela i gore s odjela beletristike, najviše volim djela s tematikom iz godina između Prvog i drugog svjetskog rata, dopadaju mi se i pustolovine, a pročitam i SF naslove. Ljeti stignem više pročitati, tijekom godine uz Gimnaziju i Glazbenu školu, učenje i vježbanje, ne preostaje mi puno vremena. Nisam bila opterećena time da moram pobijediti, dakako, gode rezultati, ali čitala sam jer to volim, veli Monika. Ova čitateljica nije jedina koja pohađa glazbenu školu, tu školu pohađa i Iva.

Stigli i trogodišnjaci

Dok najmlađi nisu bili toliko sigurni o omiljenom naslovu, Monika Jurić veli da joj je omiljena knjiga bila "Klub popravljivih optimista" autora Jeana-Michela Guenassiea. Ivi se nije baš svidjela knjiga "Kad sam bio mali dječak" Ericha Kastnera, no ona je sve impresionirala, kako učenica koja je tek završila drugi razred

stigne tijekom ljeta pročitati 135 knjiga. Iako skromna, od malo riječi, o knjigama bi imala puno toga za reći.

Među predškolcima, od kojih su neki prisustvovali i dodjeli priznanja, bilo je i onih od nepune tri godine, koji su nam ponosno pokazali koje su im slikovnice mame čitale.

Dječji odjel Gradske knjižnice i čitaonice Pula organizirao je izbor ljetnih najčitatelja s ciljem poticanja i njegovanja navike čitanja te popularizacije knjige kao izvora znanja. Za sudjelovanje je trebalo ispuniti prijavnicu koja se mogla dobiti na Dječjem odjelu te zapisivati naslove pročitanih knjiga od 1. srpnja do 31. kolovoza.

Natjecatelji su podijeljeni u četiri kategorije: predškolci, učenici nižih razreda, učenici viših razreda i srednjoškolci, a pobjednik iz svake kategorije je onaj tko je u tom razdoblju pročitao najviše knjiga. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter