Pobjeda Valtera Flega, IDS zadržao (i) Pulu

Boris Miletić, Ivan Jakovčić i Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić, Ivan Jakovčić i Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Nakon što su dobiveni rezultati sa svih biračkih mjesta u Istarskoj županiji, u izborima za župana Valter Flego osvojio je 55,04 posto glasova, a Damir Kajin ima 42,55 posto. Kajin je u izravnom javljanju u program TV Nove već čestitao Flegu na pobjedi.

Prebrojani su svi glasovi i u Labinu, gdje je IDS-ov Tulio Demetlika dobio 61,33, a SDP-ov Željko Ernečić 36,77 posto, te u Bujama gdje je nezavisni Edi Andreašić s 56,69 posto pobijedio IDS-ovca Roberta Buzdakina koji je osvojio 40,06 posto.

U Puli IDS-ov kandidat Boris Miletić pobjeđuje Peđu Grbina s 59,50 naspram 37,51 posto. U Poreču aktualni IDS-ov gradonačelnik Edi Štifanić ostaje na vlasti - pobijedio je nezavisnog Rodoljuba Kosića s 50,51 naspram 47,86 posto.

U Pazinu IDS-ovac Renato Krulčić pobjeđuje s 55,31 naspram 41,42 posto za HDZ-ovog Ivana Bubića.

Što se općina tiče, u Višnjanu pobjeđuje IDS-ovac Milan Dobrilović (52,16 posto), dok je njegov protukandidat Angelo Mattich dobio 46,94 posto. U Marčani je Marijan Kostešić (IDS) osvojio 51, 08 posto glasova, a njegov protukandidat Leo Buić 47,61 posto. U Kršanu nezavisni Valdi Runko pobjeđuje s 56,54 posto, a njegov protukandidat Boris Babić dobio je 41, 39 posto glasova. U Funtani je nezavisni Mladen Grgeta dobio 61,67 posto glasova, a Đankarlo Milohanović 37,46 posto. U Ližnjanu također dolazi do smjene na vrhu, dosadašnji načelnik Srećko Ševerlica dobio je 37,80 posto glasova te izgubio od SDP-ovke Maje Cveka, za koju je glasalo 60,82 posto birača.

U Pićnu Ivan Franković (IDS) s 59,67 posto glasova pobjeđuje Branka Ružića (37,77 posto). U Svetoj Nedelji Gianvlado Klarić (IDS-HNS) je osvojio 74,26 posto glasova i pobjeđuje Mladena Vlačića (21,61 posto). U Općini Tar-Vabriga novi će načelnik biti Nivio Stojnić (IDS), koji je osvojio 62,42 posto glasova i pobijedio protukandidata Enco Žužića (36,43 posto). U Žminju će pak načelnik biti Marko Križman (IDS), koji je osvojio 50,80 posto glasova, naspram Luciana Žufića s 46,64 posto.

Jakovčić: Došao je trenutak, objavljujem pobjedu

- Došao je trenutak, objavljujem pobjedu, rekao je na početku konferencije za novinare sad već bivši istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić večeras u 21.30 sati kada je bilo jasno da će novi župan biti Valter Flego.

- Hvala svima koji su pomogli u ovoj kampanji, i ovoj pobjedi koju smo ostvarili u drugačijim uvjetima nego u svim dosadašnjim izborima. Ovoga puta istina je pobijedila neistine, ljubav mržnju. No, pružimo ruku drugoj strani. Mi smo za dijalog, za konsenzus u upravljanju Istrom, gradovima i općinama. Želimo otvarati partnerstvo sa svima. Kako je bilo dosad, tako će biti i ubuduće, na čelu s novim županom Valterom Flegom.

Pokušaj podjele Istre doživio je debakl. Istra je jedinstvena i čvrsta u tome zahvaljujući i svim našim partnerima. Valter Flego će uspješno voditi našu županiju. Nadam se da će Zoran Milanović znati pročitati ovu poruku koju je dobio iz Istre i da će znati da će mu partner osim predsjednika IDS-a biti i novi istarski župan. IDS će u Saboru i Vladi nastaviti svoj konstruktivan rad, ali očekujemo više poštenih odnosa između Istre i Zagreba jer ovako kako je bilo u posljednjih šest mjeseci definitivno nije valjalo, izjavio je Jakovčić. (C. B. GALIĆ)

Flego: Vrlo sam sretan zbog Istre
Vrlo sam sretan zbog Istre! Građani Istre potvrdili su ono što su rekli prije 15 dana. Činjenica je da podrška meni predstavlja veliku obvezu i zahvalan sam na iskazanom povjerenju! Jedino što je važno jest da građani Istre za četiri godine žive bolje nego danas. Ovime počinje novo vrijeme za Istru. Prvo ću se sastati s kolegama gradonačelnicima i načelnicima te ćemo staviti glave skupa i ubrzati razvoj Istre.
Presudilo je to što sam ja cijelo vrijeme govorio o konkretnim projektima, nisam i neću politizirati. Presudila je Istra, volja za boljim životom, izjavio je Valter Flego. (C. B. GALIĆ)

Kajin: Ovo nije kraj, ovo je tek početak početaka

Nakon što je tek u 21.30 sati došao u izborni stožer, jer je prethodno davao brojne izjave za nacionalne televizije, Damir Kajin je novinarima poručio da su ovi izbori tek početak promjena koje će se dogoditi u Istri.

- Ovo nije kraj, ovo nije ni početak, ovo je tek početak početaka onih promjena koje će se dešavati u Istri. Želim vjerovati da će nakon ovih izbora u Istri sve biti drugačije. Želim vjerovati da više neće biti nedodirljivih, da više neće biti tko je jamio, jamio je, da ćemo uspjeti riješiti ovaj nepotizam i klijentelizam i da će konačno institucije početi raditi svoj posao, istaknuo je Kajin. Dodao je da će ubudućnosti nastaviti činiti ono isto što je i dosad radio te da će iskoristiti sav svoj utjecaj i autoritet da odradi sve što je potrebno za građane Istre. Ipak, vjeruje da će za dvije godine Istra drugačije glasati no što je glasala danas. Što se tiče poraza, kaže da se po tom pitanju neće pozivati na slabu izlaznost građana, jer poštuje njihovu volju.

- S jedne strane imate jednu stranku koja na ovom prostoru djeluje 23 godine te strukturu koja nastupa preko medija koji su otvoreno stajali na drugoj strani. Imate jednu stranku koja je u ove izbore ušla s milijun i više eura, imate strukturu iza koje stoji izvršna vlast, za koju neću reći da je zloupotrijebila vlast, ali nekome je dodijelila sadnice, nekome poljoprivredno zemljište, netko je dobio stipendiju. I to se sve kasnije mora pretočiti u izborni rezultat, zaključio je Kajin.

Što se tiče novog župana Valtera Flega, čestitao mu je na pobjedi te mu zaželio uspješan mandat.

- Želim da Flego bude uspješan župan i iskoristit ću sve svoje kontakte da mu pomognem, jer želim da se na taj način pomogne građanima Istre, istaknuo je Kajin. (B. BAN)

Grbin: Izbore su odlučili oni koji nisu glasovali

U stožeru SDP-a i koalicijskih partnera u Puli bilo je mirno i tiho. Dio je članova napustio stožer shvativši da neće slaviti pobjedu svojih kandidata - Damira Kajina za župana i Peđe Grbina za pulskog gradonačelnika. Dok je Grbin čestitao pobjednicima, Kajina nije bilo u stožeru jer je davao izjave za medije.

- Čestitam pobjedniku ovih izbora i želim mu poručiti da u sljedećem mandatu Grad vodi bolje nego li je to radio do sada te da time opravda povjerenje građana. Što se tiče rezultata SDP-a, jako smo zadovoljni, ovo je ogroman napredak u odnosu na prije četiri godine. Međutim, oni nas tjeraju da u idućem mandatu radimo više i bolje nego dosad, istaknuo je Grbin i poručio da će biti konstruktivna oporba u pulskom Gradskom vijeću. Na pitanje je li razočaran rezultatima, odgovara da nije, imajući u vidu razliku koja je postojala između njega i Miletića u prvom krugu.

- Razočaran sam jedino činjenicom da nije više građana izašlo na izbore i da ove izbore nisu odlučili oni koji su glasali za ili protiv, već oni koji nisu glasovali, zaključio je Peđa Grbin. (B. BAN)

Ediju Štifaniću treći mandat

Već u 20 sati u stožeru IDS-a u Poreču vladala je euforija, a brojni članovi i simpatizeri stranke čestitali su Ediju Štifaniću, kojemu su prvi izborni rezultati davali prednost od dvjestotinjak glasova.

Nije nedostajalo smijeha, suza radosnica, aplauza i trubljenja automobila koji su prolazili ispred žute kuće, sjedišta političkih stranaka u Poreču ispred koje su IDS- ovci pratili izborne rezultate.

- Zahvalio bih se svim biračima koji su, iako je bio drugi krug, izašli na birališta u velikom broju i koji su glasali za mene i prepoznali moj rad i buduće projekte. U idućem mandatu posvetit ću se identitetu Poreča i onim projektima koji čine dušu grada. Želim se zahvaliti svima koji su doprinijeli pobjedi mog tima, volonterima, mladima i svima koji su pomogli u kampanji, rekao nam je gradonačelnik Edi Štifanić nakon pobjede.

Nakon što su prve rezultate proslavili u sjedištu IDS- a, gradonačelnik se uputio na Trg slobode, do stožera protukandidata Rodoljuba Kosića, gdje su se rukovali, i nastavio zajedno s članovima stranke i simpatizerima na gradsku rivu, gdje su u jednom kafiću proslavili pobjedu uz vino, čestitke, pjesmu, veselu atmosferu i bliceve fotoparata. Mnogi građani koji su se našli na rivi čestitali su novom/starom gradonačelniku na ovom rezultatu. (V. HABEREITER)

Miletić: Od srca zahvaljujem Puljanima i neću ih iznevjeriti

- Prije svega želim se zahvaliti svim svojim sugrađanima koji su danas izašli na birališta!

Po prvim neslužbenim rezultatima građani Pule danas su potvrdili stav koji su imali 19. svibnja. To je veliko priznanje dosadašnjega rada, a ujedno i velika obaveza da opravdamo dobiveno povjerenje i opravdali. Izašao sam pred svoje sugrađane i zatražio sam od njih da mi ukažu još jednom povjerenje, jer sam želio završiti one projekte koje smo u Puli započeli.

Vjerujem da su moji sugrađani prepoznali rezultate našeg rada. Od srca im se zahvaljujem i neću ih iznevjeriti. Građani Istre su pokazali da žele jednu kompaktnu Istru, da žele mladog, novog, školovanog čovjeka koji će biti spreman boriti se da nam sutra svima bude bolje. Istra je još jednom poslala jasnu poruku, a to je da će se o Istri ubuduće odlučivati u Istri i nigdje drugdje, rekao je Boris Miletić. (C. B. GALIĆ)

Demetlika: Građani su prepoznali rezultate mog tima

- Vjerujem da je ovo pobjeda građana koji su prepoznali rezultate tima na čijem sam čelu zadnjih godina, što je bila prevaga u odnosu na mog protukandidata, komentirao je novi/stari gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, uz neizostavne zahvale biračima.

Novi/stari gradonačelnik računa na prevlast njegove opcije u Vijeću (17 članova): koalicija IDS-HSU-HNS ima osam mandata, a još jedan, za natpolovičnu većinu, daje im dosadašnji partner BDSH, čiji čelnik Rasim Halilović opet ispada ključnom figurom. IDS, međutim, više nema monolitnu listu kao nakon prošlih izbora, na kojima je nastupio samostalno: među osam vijećnika koalicije pet je njegovih, a dva su HSU-ova, te jedan HNS-ov.

- Nastavljamo tamo gdje smo u petak stali. Predstoji početak značajnih investicija, a jedna od najvažnijih je proširenje jaslica, neophodno za naše najmlađe, istaknuo je kormilar Labina. (I. RADIĆ)

Krulčić: Novi mandat za dovršetak započetih projekata

Odmah nakon proglašenja izbornih rezultata, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić se zahvalio biračima koji su izašli na birališta i koji su glasali za "opciju koja gre napred", zahvalio se na razumijevanju i svojoj obitelji, te suradnicima u izbornom stožeru.

"Građani su prepoznali rezultate rada u protekle četiri godine i na tome im zahvaljujem od srca", naglasio je Krulčić te najavio da će ovaj tjedan najprije dovršiti programe Dana grada Pazina, čija se središnja svečanost zbiva sutra, zatim uzeti kratak odmor da bi se malo posvetio i obitelji, a od 10. lipnja "nastavljamo tamo gdje smo stali, moramo završiti već započete projekte poput gradsko-školske sportske dvorane, poticane stanogradnje i uređenja poslovnih zona, i započeti nove koje smo najavljivali, među njima dom umirovljenika, autobusni kolodvor, školu na Starom Pazinu i proširenje škole u Trvižu".

- Očekuju nas i rekonstrukcije u gradskoj upravi i u svim javnim poduzećima, da sjednemo i porazgovaramo kako oni vide budućnost Pazina, najavljuje također Krulčić, a o suradnji s Gradskim vijećem, u kojem po drugi put nema apsolutnu većinu (6 vijećnika koalicije IDS-HNS-HSU, 3 vijećnika SDP-a, 3 vijećnika HDZ-a te tri vijećnika iz dvije nezavisne liste) novi/stari pazinski gradonačelnik kaže: "Znali smo to odraditi u proteklom mandatu, znat ćemo i u ovom. Neovisno o strukturi Gradskog vijeća ponudit ćemo suradnju svima, kroz formalnu ili neformalnu koaliciju, jer ovo nisu trenuci kada treba politizirati, već treba staviti glave skupa i zajedno razmišljati o budućnosti grada Pazina". (D. ŠIŠOVIĆ)

Andreašić: Zajednički raditi za dobrobit Buja

- Izuzetno sam zadovoljan pobjedom i postignutim rezultatima. Zasluga je to prije svega složnog i marljivog tima koji smo sastavili. Takva pozitivna energija koja se prenosi na sve veći broj ljudi nije mogla proći drugačije. Zahvaljujem sugrađankama i sugrađanima na ukazanom povjerenju, koje smo spremni opravdati nastavljajući sa započetim poslom, komentirao je rezultate drugog kruga izbora Edi Andreašić, podržan od grupe birača. On je pobijedio protukandidata iz redova IDS-a Roberta Buzdakina.

Istaknuo je da iako su bili blokirani zbog rasformiranja Gradskog vijeća, zajedno s gradskom upravom nije prestao raditi na započetim projektima. Kao prve korake u novom mandatu najavio je rekonstrukciju Ulice 1. svibnja u središtu grada, nastavak sanacije kule sv. Martina i izgradnju kružnog toka na Stanici.

Andreašićeva je lista osvojila šest od 16 vijećničkih mjesta. Što se suradnje s Gradskim vijećem tiče, kazao je da je uvjeren da će vijećnici svih opcija prihvatiti zajedničko zalaganje i rad za dobrobit Buja i svih njegovih građana i bez formalnih koalicija. "A kasnije ćemo vidjeti", zaključio je. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter