Pobjeda Trumpa na izborima među 10 najvećih rizika za svijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima smatra se jednim od 10 najvećih rizika koji prijete svijetu, upozorili su iz istraživačke tvrtke Economist Intelligence Unit (EIU).

Ta tvrtka napominje da bi Trump, pobjedi li na predsjedničkim izborima, mogao poremetiti globalno gospodarstvo i povećati političke i sigurnosne rizike u Sjedinjenim Državama.

Ipak, u EIU ne očekuju da će Trump pobijediti Hillary Clinton, koju smatraju njegovim najvećim suparnikom iz demokratskog tabora.

Među rizicima koje navode, pobjeda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima smatra se većom opasnošću za svijet od izlaska Britanije iz Europske unije ili oružanog sukoba u Južnom kineskom moru. Među najvećim opasnostima EIU izdvaja mogućnost oštrog usporavanja rasta gospodarskih aktivnosti u Kini, a  potom ruske intervencije u Ukrajini i Siriji.

"Trump je dosad otkrio vrlo malo pojedinosti u vezi svoje politike i one će vjerojatno biti izložene konstantnim izmjenama", navodi EIU u izvješću o procjenama globalnih rizika, koje analizira njihovu vjerojatnost i utjecaj.

Na ljestvici EIU-a Trump se nalazi u sredini, s 12 bodova, te dijeli šesto mjesto s rizikom od "rastuće prijetnje džihadističkog terorizma, koji bi destabilizirao globalno gospodarstvo".

"Trump je zauzeo izuzetno neprijateljski stav spram slobodne trgovine, posebno sporazuma NAFTA, a nebrojeno puta je Kinu etiketirao kao 'manipulatora valutama'", ocijenila je istraživačka tvrtka. Nadalje, iz te tvrtke upozoravaju da bi Trumpove oštre riječi upućene prije svega Meksiku i Kini  "mogle ubrzano eskalirati u trgovinski rat".

Trump je pozvao na izgradnju "velikog, velikog zida" na granici Meksika sa SAD-om, koju bi platio Meksiko, a kako bi se ilegalni imigranti i dileri drogama držali podalje od SAD-a.

U kampanji se Trump zalagao za ubijanje obitelji terorista i napade na Siriju radi iskorjenjivanja takozvane Islamske države i prisvajanja njihove nafte.

"Njegove militarističke tendencije spram Bliskog istoka i zabrana putovanja u SAD svim muslimanima bili bi snažan alat za regrutiranje džihadističkih skupina, što bi povećalo njihovu prijetnju u regiji i šire", dodaje se u izvješću.

Trumpovi kritičari iskazali su slične zabrinutosti.

Pa ipak, taj biznismen bez prijašnjeg političkog iskustva nakon osvajanja većine glasova na predizborima na korak je da bude imenovan republikanskim kandidatom za predsjedničku utrku. Trump je poručio da će njegovi zagovornici izazvati nemire ako mu bude uskraćena nominacija.

U slučaju da bude izabran za kandidata i pobjedi na izborima, EIU prognozira da će američka domaća i vanjska politika biti narušena. Prirodno neprijateljstvo unutar republikanske hijerarhije spram Trumpa, u kombinaciji s neizbježno otrovnim oporbenim demokratima, dovest će do toga da će mnoge njegove radikalne mjere biti blokirane u Kongresu,  zaključuje EIU u najnovijem izvješću.

EIU: 10 najvećih rizika za svijet

1. oštro usporavanje rasta gospodarskih aktivnosti Kine

2. ruska intervencija u Ukrajini i Siriji

3. nestabilnost valuta koja dovodi do krize korporativnog duga zemalja u razvoju

4. pod vanjskim i unutarnjim pritiscima EU se počinje lomiti

5. Grexit iza kojeg slijedi raspad eurozone

6. pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima

7. rastuća prijetnja od džihadističkog terorizma destabilizira globalnu ekonomiju

8. Velika Britanija na referendumu odluči napustiti EU

9. kineski ekspanzionizam prouzroči oružani sukob u Južnom kineskom moru

10. kolaps ulaganja u naftni sektor izazove buduće naftne cjenovne šokove

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter