Pobjeda protiv Walesa vodi na SP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobijedi li Hrvatska sutra Wales u Gradskom vrtu, Igor Štimac pridružit ce se onim hrvatskim izbornicima koji su poslije prve cetiri utakmice u kvalifikacijskim ciklusima osvojili deset bodova i godinu zakljuciti u skladu s tradicionalno visokim rezultatskim ocekivanjima.

Štimac mora žaliti za prilikom Domagoja Vide u smiraju utakmice s Belgijom u Bruxellesu jer bi stekao rijetki privilegij, natjecateljsku godinu zakljuciti stopostotnim ucinkom. Statistika dosadašnjih kvalifikacijskih ciklusa ukazuje da je Hrvatska svaki put otišla na veliko natjecanje kad je osvojila deset i više bodova u prve cetiri utakmice.

Maksimalan ucinak poslije cetiri utakmice u kvalifikacijskim skupinama za velika natjecanja još uvijek je vlasništvo samo Miroslava Blaževica koji je u izlucnoj skupini za prvo veliko natjecanje od neovisnosti, Europsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj, na startu upisao dvanaest bodova (Estonija 2:0, Litva 2:0, Italija 2:1, Ukrajina 4:0) i napravio veliki posao prema izravnom plasmanu. Hrvatska je na "otocnu smotru" otišla kao prvoplasirana momcad u skupini, opci dojam pokvario je tek bezbolan gostujuci poraz od Ukrajine.

Aktualni izbornik kockastih pobjedom nad Velšanima ima priliku izjednaciti ucinak dvojice svojih prethodnika koji su u cetiri utakmice na pocetku kvalifikacija osvojili deset bodova. To je za rukom pošlo Zlatku Kranjcaru i u dva navrata Slavenu Bilicu. Cico je u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo u Njemackoj 2006. godine na pocetku natjecanja upisao tri pobjede (Madarska 3:0, Švedska 1:0, Island 4:0) i remi (Bugarska 2:2), stekavši pozamašnu bodovnu zalihu koja mu je na kraju donijela prvo mjesto u skupini.

Slaven Bilic je u dva navrata (EP 2008, EP 2012) osvojio deset bodova u prve cetiri kvalifikacijske utakmice, ali put do plasmana na veliko natjecanje u tim je slucajevima bio dijametralno suprotan. Put do europske smotre u Poljskoj i Ukrajini bio je prilicno trnovit. Hrvatska je plasman ostvarila tek u dodatnim kvalifikacijama poslije uspjeha u dvama utakmicama dodatnih kvalifikacija protiv Turske (3:0, 0:0).

Samo jednom je Hrvatska ostvarila izravan plasman na veliko natjecanje kad je osvojila manje od deset bodova u prvim cetirima kvalifikacijskim utakmicama. Miroslav Blaževic neslavno je otvorio kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Japanu i Koreji (Belgija 0:0, Škotska 1:1) i morao napustiti kormilo vatrenih koji su pod vodstvom njegova nasljednika Mirka Jozica. (Marko CVIJANOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter