Pobjeda nad Zorjom, potpisao Ivan Matjaž


Pripremna utakmica: Istra 1961 – Zorja Lugansk 2:0 (2:0). Igralište u Limbušu. Gledatelja: 30. Sudac: Gergič (Maribor). Strijelci: 1:0 Gržan (4'), 2:0 Prelčec (14').

ISTRA 1961: Ivušić, Miloš, Mitrevski, Bertoša, Pavić (od 70. Kitanovski), Puclin (od 46. Halilović), Paracki, Gržan (od 75. Grujević), Maksimović (od 46. Maružin), Prelčec (od 65. Urošević), Matjaž (od 46. Burić).

ZORJA: Lunin, Čeberko, Čečer, Menezes, Grečuskin, Hordijenko, Kalitvincev, Karatin, Kočegin, Plijavski, Svatok. Još su igrali: Soares, Šukotski, Bezborodko, Kamenjuka, Lunov, Araujo, Shershen, Babenko, Ljubenović.

Pred utakmicu sa Zorjom trener ''zeleno-žutih'' s popisa je izostavio braniče Hadžića i Gojkovića zbog lakših ozljeda zgloba, pa je stoga utakmicu odigrao s četvorkom u zadnjoj liniji (Bertoša stoper, Pavić bek), iako je većinu susreta odigrala momčad koja slovi kao početna opcija za uvodna kola prvenstva i koju je Raić Sudar protiv Anžija uigravao u 5-4-1 sustavu. Jučer nije bila prilika, no zato je od prve minute na teren poslao ukrajinskog napadača Matjaža i ofenzivnog veznog Maksimovića, a u nastavku po 45 minuta Maružina i Halilovića, dakle igrače koji su se Puljanima posljednji priključili, kako bi ih što prije i što preciznije ''skenirao''.

Obzirom da je utakmicu dočekao bez ijednog treninga, napadač Ivan Matjaž na travnjaku je proveo svega 45 minuta, jer dalo se nazrijeti da nije u potpunosti fizički spreman. Ipak, sudjelovao je u akciji kod prvog gola, izborio nekoliko prekršaja u skoku, pokazao i da ima smisao za ''podvaliti'' loptu… Bilo je to dovoljno da se već pripremljeni ugovor parafira po povratku u hotel, čime je ovaj 29-godišnji Ukrajinac i službeno pridružen pulskom prvoligašu.

Utakmicu protiv ''njegovih'' Ukrajinaca, trećeplasirane momčadi tamošnjeg prvenstva, Puljani su vrlo uspješno apsolvirali. S dva pogotka u uvodnoj fazi utakmice svladali su momčad koja će drugu godinu zaredom nastupati u skupinama Europske lige i kao takva predstavlja priličan izazov, čak i ako ne igra u najboljem sastavu. Uostalom, kažu iz njihovog stožera da je tamo svaki igrač prvotimac, a i dan ranije protiv Cluja pokazalo se da su takve (pr)ocjene relativne u ovakvim dvobojima.

Uglavnom, Istra je odlično otvorila susret, te povela već u jednom od prvih napada, kad je Paracki poslao sjajnu loptu u kazneni prostor, a Matjaž ju glavom prenio prema petercu gdje je Gržan bio za trenutak brži od vratara. Izuzme li se jedan bijeg protivnika po desnoj strani koji je završio udarcem u vratnicu, pa potom Ivušićevim spašavanjem ''otpatka'', Puljani su se pokazali opasnijima u prvih pola sata, te uz nekoliko (polu)prilika zabili još jedan gol – Prelčec je iskoristio pruženi prostor, napravio dva-tri koraka i s 18 metara neobranjivo naciljao.

Osim što su vodili, Puljani su težili visokom ritmu i to sve dok se s istekom poluvremena nije počeo osjećati zamor. Tada je i protivnik lakše uspostavio ravnotežu, Gržan ih nije kaznio iz opasne kontre, ali nije ni Menezes ne drugoj strani iskoristio priliku da smanji zaostatak prije poluvremena.

U nastavku se igralo manje atraktivno, uglavnom na sredini terena, pa čak i nakon što su oba trenera obavila poneku izmjenu. Nije nitko od uvedenih igrača uspio podignuti ritam, a s obje je strane nedostajalo kreacije pa su se vrebale tek pojedine greške poput jedne pulske koja je završila kontrom 4 na 3, ali ju je osujetio Ivušić.

D. RAMIĆ-KOVAČIĆ




Podijeli: Facebook Twiter