Pobjeda civilizacije nad barbarstvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Opravdano tražimo od ove naše vlasti da konacno riješi status antifašistickih boraca NOR-a i da u cijelosti provede saborsku Deklaraciju o antifašizmu koja je donesena prije sedam godina, rekao je Tomislav Ravnic, predsjednik Saveza udruga antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije na izbornoj skupštini u srijedu u Pazinu. Ravnic je na konstituirajucoj sjednici opet izabran za predsjednika SUAB-a.

Antifašisticki su borci ujedno kroz prigodno Ravnicevo obracanje dali i svoj doprinos obilježavanju 9. svibnja - Dana pobjede nad fašizmom koji se slavi i kao Dan Europe. Ravnic je rekao da je to i dan pouka i poruka te da je antifašizam ugraden u same temelje ujedinjene Europe. Taj je datum još 1955. na skupu lidera europskih zemalja u Milanu izabran za Dan Europe.

- To antifašisticko opredjeljenje izražava se utvrdenim demokratskim civilizacijskim gradanskim normama ponašanja, vladavinom prava i zaštitom ugroženih pojedinaca i manjina, rekao je Ravnic. Za pobjedu antifašisticke saveznicke koalicije u Drugom svjetskom ratu rekao je da nije bila samo vojna pobjeda, vec i pobjeda civilizacije nad barbarstvom.

Za antifašizam u današnjem svijetu kaže da nije samo pokret iz nedavne prošlosti jer je pojava novog "urbanog fašizma", kako ga naziva Umberto Eco, ozbiljno upozorenje za sve one koji se ne mogu pomiriti s totalitarizmom i nasiljem.

Govoreci o antifašizmu u Istri Ravnic je istaknuo da ovdje rijec antifašizam ne znaci samo otpor nacifašizmu nego i višestoljetnu težnju za nacionalnim i socijalnim oslobodenjem i sjedinjenjem Istre s maticom domovinom što je oživotvoreno u Narodnooslobodilackoj borbi.

Uvredljivim i neprihvatljivim je nazvao izjednacavanje antifašizma s komunizmom boljševickog tipa.

- Nacionalizam je loš. To je korijen svih zala. Pred nacionalizmom ne smijemo pokleknuti, rekao je saborski zastupnik Peda Grbin, pa iako nije spominjao imena bilo je jasno da misli na izjave Tomislava Karamarka, kandidata za predsjednika HDZ-a.

Usvojeni su izvješce o lanjskom radu i program aktivnosti za ovu godinu i održan izborni dio skupštine. Javnim je glasanjem izabrano 27 clanova predsjedništva, a na konstituirajucoj sjednici su oni za predsjednika iznova izabrali Tomislava Ravnica. Dopredsjednici su Josip Žmak, Edo Jerman i Sergio Bernich kao predstavnik talijanske manjine. Drugi mandat na mjestu tajnika dobio je Dario Maretic.


Podijeli: Facebook Twiter