Pobjeda Barrichella, Button drugi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetak ovogodišnje europske turneje Formule 1 bio je u znaku Brawna GP koji je odnio prva dva mjesta u Barceloni gdje je slavio Jenson Button ispred Rubensa Barrcihella. Posljednja postaja na Starom kontinentu koja je danas odradena u Monzi takoder je bila u znaku te momcadi, s tim da je pobijedio Barrichello, a Button je bio drugi. Rubens Barrichello je tako u tri tjedna dva puta bio na najvišem mjestu pobjednickog postolja, a prije toga je punih pet godina cekao na pobjedu.

Kljucna rijec u ovoj utrci bila je - strategija. Britanska momcad se, naime, odlucila za jedno zaustavljanje u boksevima i to je na kraju presudilo, pa je Barrichello mogao proslaviti 11. pobjedu u karijeri, a zajedno s Buttonom dosegao je cetvrtu dvostruku pobjedu Brawna ove sezone koji usto ima osam pobjeda u 13 utrka. Button se pak drugim mjestom još više približio naslovu prvaka, iako mu je momcadski suvozac Barrichello otkinuo dva boda. Cetiri utrke prije kraja Britanac ima 14 bodova prednosti nad Brazilcem i sve je izvjesnije da ce naslov najboljeg vozaca odnijeti jedan od dvojice iz te momcadi. U poretku konstruktora pak Brawn ima 41,5 bodova prednosti nad Red Bullom, dok je u borbi za trece mjesto Ferrari pobjegao McLarenu.

Cinilo se da ce se situacija po tom pitanju razviti povoljnije za britansku momcad s obzirom na to da je u posljednji krug Hamilton ušao kao treci, a Raikkonen kao cetvrti. Svjetski prvak koji je, usput receno, od jucer i matematicki ostao bez mogucnosti obrane naslova zbog prevelikog zaostatka okrenuo se na stazi i završio u ogradi, cime je otvorio put svom prethodniku na listi svjetskih prvaka da dode do cetvrtog uzastopnog postolja. Force India je ovoga puta imao u Adrianu Sutilu vozaca za glavne uloge, ali je na kraju Nijemac ostao bez postolja. Drugi vozac Force Indie Vitantonio Liuzzi odustao je u 22. krugu, a donedavni vozac indijske momcadi i novi "ferrarista" Giancarlo Fisichella bio je deveti.

- Osjecao sam se kao u Valenciji, to jest odlicno. Bilo nas je malo strah uoci utrke zbog mogucih problema s mjenjacem što je bio u slucaj u Belgiji, ali je sve odlicno funkcioniralo. U subotu smo se odlucili za strategiju sa samo jednim zaustavljanjem i to je urodilo plodom. Iako je bila sva u bojama Ferrarija, publika je bila fantasticna - kazao je nakon utrke Barrichello.

Sljedeca utrka na rasporedu je za dva tjedna u Singapuru.

Rezultati Velike nagrade Italije (53 kruga ili 306,720 km):1. Rubens Barrichello (Bra/Brawn-Mercedes) 1:16:21.706 (prosjecna brzina 241,000 km/h), 2. Jenson Button (VBr/Brawn-Mercedes) +2.866, 3. Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) 30.664, 4. Adrian Sutil (Njem/Force India-Mercedes) 31.131, 5. Fernando Alonso (Špa/Renault) 59.182

Poredak vozaca: 1. Button 80, 2. Barrichello 66, 3. Vettel 54, 4. Webber 51.5, 5. Raikkonen 40, 6. Rosberg 30.5, 7. Hamilton 27, 8. Trulli 22.5, 9. Massa 22, 10. Kovalainen 20.

Poredak konstruktora: 1. Brawn-Mercedes 146, 2. Red Bull-Renault 105.5, 3. Ferrari 62, 4. McLaren-Mercedes 47, 5. Toyota 38.5.


Podijeli: Facebook Twiter