Pobijedite vrucinu malim trikovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žega je posvuda, a vi još morate i raditi. Kako pobijediti vrucinu i ostati hladne glave? Ako još uvijek nosite traperice, usku odjecu, sintetiku, pijete puno kave i radite s laptopom u krilu, vrijeme je da naucite isprobane trikove i iz sjene uživate u boljoj strani ljeta.

Spustili ste rolete, zatvorili škure, po ulici hodate po hladu, nosite prozracni šešir širokog oboda, ne izlazite po najgoroj žegi? Dobro, a sad procitajte neke konkretne savjete uz pomoc kojih cete pobijediti vruce ljetne dane.



Izujte obucu

Izujte obucu, dok znoj s nogu bude isparavao hladit ce kožu i krv u nogama. Krvotokom ce hladnija krv doci i do drugih dijelova tijela.

Iskljucite kompjuter

Ako kraj kompjutera niste duže od 10 minuta, ugasite ga. Nakon radnog dana u potpunosti ugasite racunalo. Unatoc starom savjetu nekih kompjuteraša, moderni kompjuteri ne rade ništa gore ako ih ugasite u potpunosti i opet palite. I ne radite s laptopom u krilu - to je prevruce.



Klima uredaj i ventilator neka rade zajedno

Oba uredaja za rashladivanje trebaju raditi zajedno. Klima uredaj uklanja vlagu iz zraka, dok ventilator pomaže u isparavanju znoja i uklanja vruci zrak od vas. Imajte na umu da ventilatori ne snizuju temperaturu sobe, samo djeluju na nas, tako da se osjecamo hladnije. Ugasite ih prije izlaska iz sobe.

Poprskajte se vodom

Vodu u spreju držite u hladnjaku. Kad postane vruce poprskajte se po licu. Dok voda bude isparavala, hladit ce vas. Dobro je i ohladiti zapešce, ohladit cete krv koja ide venama.



Ventilator i zdjela leda

Ako je vruce, ali nije vlažno, uzmite plitku zdjelu punu leda i postavite je ispred ventilatora - uživajte u povjetarcu. Dok se led bude topio, voda ce isparavati i hladiti vas.

Ljuto, ljuto, ljuto

Ljudi koji žive u vrucem podneblju cesto jedu ljuto. Cili paprike sadrže capsaicin, kemikaliju zbog koje se lakše znojimo. Zbog isparavanja znoja osjecamo kratkotrajno olakšanje.



Voda, voda, voda

Da bi nadoknadili tekucinu koju gubite znojenjem, cesto pijte vodu. Ako ste dehidrirani, tjelesna temperatura ce vam porasti, stoga je voda nužna za hladenje. Izbjegavajte napitke koji sadrže alkohol, kofein i puno šecera, jer cete opet dehidrirati. Osim toga, jedite hranu bogatu vodom, kao što su lubenica ili juhe.

Naucite se oblaciti

Izuzev Coolmaxa i Nano-Texa, izbjegavajte sintetiku. Dva navedena materijala su iznimke osmišljene prvenstveno za sportaše. Najbolje je ako znoj isparava direktno s kože u zrak. Druga najbolja opcija je da znoj prelazi brzo s kože na odjecu i isparava. Prirodni materijali i krojevi koji omogucuju da tekstil leprša oko tijela najbolja su opcija.


Podijeli: Facebook Twiter