Pobijedio pasticchio s kobasicama konobe Tre volti

Kušači i ocjenjivači jela s kobasicama ispunili su konobu Atelier u Marušićima (Davor ŠIŠOVIĆ)
Kušači i ocjenjivači jela s kobasicama ispunili su konobu Atelier u Marušićima (Davor ŠIŠOVIĆ)

Po 24. put je večer uoči tradicionalne Luganigade, natjecanja proizvođača domaćih kobasica, u konobi Atelier u Marušićima održan gourmet-troboj istarskih restorana u pripremi jela od domaćih istarskih kobasica. Goste u dupkom ispunjenoj konobi Atelier pozdravili su vlasnik ovog lokala Roberto Hrobat, bujski gradonačelnik Edi Andreašić i direktor bujske Turističke zajednice Valter Bassanese, a zatim je slijedilo kušanje triju jela koja su, s domaćim istarskim kobasicama kao jedinim obaveznim sastojkom, pripremale kuharske ekipe agroturizma Tončić iz Čabrnice, konobe tre volti iz Picuda, te domaćina, konobe Atelier iz Marušića. Uz ponuđena jela točena su vina, teran i merlot, mlade vinarije Fiore iz Sarbarice, i poslužena maslinova ulja Nina Činića i Marijana Cossetta iz Krasice.

Gosti su na kraju večere na glasačkim listićima zaokružili jelo koje im se najviše dopalo, pa je nakon zbrajanja glasova nagradu za najbolji pjat dobila kuharska ekipa konobe Tre volti iz Picuda, predvođena Suzanom Dešković. Njihovo je pobjedničko jelo bilo pasticchio s domaćim kobasicama.

Ekipa agroturizma Tončić iz Čabrnice, predvođena Orietom Tončić, pripremila je žgvacet od domaćih kobasica i rebrica s domaćom palentom, inače kuhanom po starinski, punih sat vremena, od domaćeg kukuruznog brašna. Ekipa domaćina, konobe Atelier, na čelu s glavnom kuharicom Robertom Hrobat, pripremila je istarske tiće s domaćom kobasicom, zeljem i krumpirom. Tići su u ovom slučaju bili kobasice zamotane u šniclu, a zelje je u ovom kraju - verzota odnosno kelj.

Sva su tri jela bila izvrsna i maštovito kreirana, i još je jednom pomaknuta granica tradicionalnog poimanja o načinu korištenja domaće istarske kobasice u modernoj gastronomiji, rezimirao je večer iskusni gastro-analitičar Drago Orlić, a Valter Bassanese najavio je da će se za sljedeći, jubilarni 25. gourmet-troboj u pripremanju jela s domaćim kobasicama poraditi i na izdavanju knjižice s receptima jela pripremanih na svim dosadašnjim ovakvim susretima. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter