Pobijedili rak, ne i deložaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi pamte potresnu pricu o bebi Patriku Šaricu iz Vodnjana kojoj je po rodenju dijagnosticiran rijedak oblik karcinoma jetre i kojoj HZZO nije želio odobriti premještaj u Sveucilišnu kliniku u Padovu. Patrik je danas zdrav petogodišnji djecacic, ali njemu i citavoj njegovoj obitelji život je nanovo postao težak.

Naime, majka Vanja, otac Slavko i njihovo troje djece mogli bi uskoro završiti na ulici. Više nemaju novca za otplatu hipotekarnog kredita podignutog u PBZ banci te im prijeti opasnost da ostanu bez krova nad glavom.

- Imamo kredit vezan za švicarske franke pa nam je rata skocila s oko 2.000 na 3.780 kuna. Mi više nismo u mogucnosti pratiti te troškove, godinu dana smo jedva uspijevali, a sada mi je suprug ostao bez posla! Prijeti nam iseljenje, dvije rate nismo platili, uskoro ce nam banka uzeti stan. Nemamo kamo otici, ocajna je Vanja Šaric, koja se odlucila obratiti novinarima jer, veli, ne zna više na koja vrata pokucati.

Prije osam mjeseci pisala je Gradu Vodnjanu tražeci nužni smještaj. Odbili su ih s obrazloženjem da Grad ne raspolaže stanovima za smještaj socijalno ugroženih obitelji. Trenutno jedina primanja od kojih živi peteroclana obitelj Šaric su djecji doplatak i naknada za porodiljni.

- Našim je sinovima župan Ivan Jakovcic krsni kum. Kad se Patrik vratio iz Padove i kada su o njemu svi mediji pisali, župan je zaželio biti njegov kum. Istog sam dana krstila oba sina i on im je postao kum. Vidjela sam ga tada i nikada više, nije im ni cokoladu donio na krštenje, nikada nije ni pitao za njih. Sada kad nam prijeti da završimo na cesti, zamolili smo za pomoc, primio nas je, dao nam je rijec da ce uciniti sve što može, obecao nam je smještaj, ali prošlo je od tada vec šest mjeseci, veli Šaric.

Dodaje da im je Županija nakon susreta s Jakovcicem ponudila novcanu pomoc od 5.000 kuna i to na racun lijekova za Patrika. Ukoliko izgube kucu, ostat ce i bez 25.000 eura jer toliko su uložili u svoj novi dom u centru Vodnjana tijekom posljednje cetiri godine otkad su kupili gole zidove bez kupatila. Imovinu su pokušali prodati u nekoliko navrata, ali nisu uspjeli.

Ponos Hrvatske

- Moj praunuk Patrik dobio je nagradu Ponos Hrvatske, a oni su sada zaboravili na heroje!, kazala je Miroslava Rajsic, baka Vanje Šaric. Revoltirana je ponašanjem istarskih celnika koji nemaju sluha za probleme svojih gradana, a obecavaju samo prije izbora.
- Živimo u neimaštini, ovo je bijeda, a politicari gledaju samo sebe. Sada kada tražimo pomoc, okrecu nam leda, veli Rajsic.
Ova je obitelj o svemu obavijestila predsjednika Ivu Josipovica, a spremaju se pisati i predsjedniku SDP-a Zoranu Milanovicu jer ga žele, kako kažu, upozoriti s kim potpisuje Kukuriku koaliciju.

Jakovcic: Ucinio sam sve što sam mogao
- Ucinio sam sve što sam mogao, kratko je župan Ivan Jakovcic odgovorio na pitanje što ce uciniti da se ova obitelj spasi od deložacije.Kad smo zatražili dodatno objašnjenje, župan je nastupio prilicno iznervirano. - Vi jako dobro znate taj slucaj, ocito se bavite time i znate dobro da sam ucinio sve što sam mogao!, rekao je Jakovcic te dodao da "Županija sigurno ne može placati kredite privatnim osobama."

Grad tužio Šarice na dojavu Chiavalona
Grad Vodnjan je protiv obitelji Šaric prije dvije godine podigao tužbu zbog prodaje stana u kuci Vladimira Nazora 22A u kojoj je obitelj prethodno živjela od 2003. do 2006. Grad je od suda tražio poništenje kupoprodajnog ugovora jer se kuca vodi kao kulturno dobro.
- Nismo znali da je stan kulturno dobro. Nekretninu smo uredno kupili i tada se nije govorilo ni o kakvom kulturnom dobru, istice Vanja Šaric.U tužbi Grada se navodi da je pozornost da se prodaje kulturno dobro skrenuo Tedi Chiavalon, glavni tajnik IDS-a i tadašnji susjed obitelji Šaric.


Podijeli: Facebook Twiter