Pobijedila BBC koji ju je otpustio zbog godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miriam O'Reilly, 53-godišnja BBC-jeva novinarka i voditeljica, ponovo je izazvala buru u Velikoj Britaniji: prvi put kada je prošle godine tužila BBC jer je dobila otkaz tvrdeci da je otpisana iskljucivo zbog svojih godina i spola, a drugi put u utorak, kada je pobijedila BBC na sudu.

Ugledna i nagradivana novinarka, prema rijecima svojih odvjetnika, oduševljena je presudom koja joj je dala za pravo kada je tvrdila da je žrtva spolne i dobne diskriminacije.

Miriam O'Reilly dobila je otkaz kada je emisija "Countryfile" promijenila imidž i premještena u udarni nedjeljni termin. Svoje mjesto O'Reilly, koja je proglašena viškom, morala je prepustiti 36-godišnjoj Juliji Bradbury.

Još tri njezine kolegice slicne dobi dobile su tada otkaz, uz obrazloženje da je rijec o osvježavanju redakcije, no njezine kolege suprotnog spola, primjerice veteran John Craven, iako na pragu sedmog desetljeca života, nisu doživjele istu sudbinu.

Upravo je njegov primjer naveo Miriam O'Reilly na zakljucak da je postala žrtvom BBC-jeve spolne i dobne diskriminacije jer su, kako je tada primijetila, žene "osvježene", a muškarci su zadržali svoja mjesta. "Moje godine ne bi trebale predstavljati problem ako sam kadra uspješno obavljati svoj posao, a ja mislim da jesam", porucila je.

Njezina tužba protiv BBC-ja nije bila usamljena - BBC je zbog svoje diskriminatorske kadrovske politike suocen s mnogim sudskim tužbama, no Miriam O'Reilly je bila jedina koja je o takvoj praksi odlucila javno progovoriti, potaknuvši žustru javnu polemiku o spolnoj i dobnoj diskriminaciji u Britaniji.


Podijeli: Facebook Twiter