Po vodu za stanove na europske sudove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinski poduzetnik Željko Duic našao se u vodi do grla nakon što mu stanovi u zgradi u Krnickom portu, sagradenoj tik do mora prije cetiri i pol godine, nisu mogli dobiti prikljucak za - vodu.

Odgovornim za njegovo propalo ulaganje Duic, koji je prodao sedam od ukupno 17 stanova, i to s pravom ogorcenim kupcima, smatra tvrtku Vodovod Pula, s kojom se više od cetiri godine spori na pazinskom Trgovackom sudu.

Premda je poduzetnik, veli, imao sve potrebne suglasnosti, prvi stanar koji je zatražio pojedinacni prikljucak ostao je za nj uskracen od Vodovoda zbog, kako mu je objašnjeno, nedovoljnog protoka vode.

"Ako je sve ispravno, kao što tvrde u Vodovodu moraju, kupcima stanova, koji su uknjiženi u vlasnicke listove, objasniti zašto im ne isporucuju vodu. U Vodovodu bi trebali biti carobnjaci da s glavnog vodomjera zgrade od pola cola (13 milimetra) istodobno opskrbe svih 17 stanova", porucivao je Duic.

O njegovom nesvakidašnjem prosvjedu pisali smo prije pet mjeseci: pažnju medija tada je, naime, privukao dodijelivši tri stana na besplatno korištenje. Kljucevi su još u sretnih dobitnika, koji ce ih, kaže investitor, predati Hrvatskoj poštanskoj banci nakon što ova kreditni dug od njegove tvrtke Duic - Duic naplati putem ovrhe na nekretninu.

Duic, podsjetimo, kategoricno tvrdi da je Vodovod Pula dužan osigurati odgovarajucu opskrbu zgrade, tj. prikljucke stanarima temeljem dokumenata koje je izdao 2001., odnosno 2003.godine, i to: bezuvjetne dozvole za izgradnju višestambenog objekta te ugovora o rekonstrukciji prikljucka vodeza takvu nekretninu.

Kakav je ucinak imalo spomenuto dodjeljivanje stanova, na koje se investitor, kako je isticao, nije odlucio uslijed akutnog napada filantropije, vec je to ucinio pokošen ocajem zbog nefunkcioniranja sustava?

- I to je cudo, kao i svako drugo, trajalo samo tri dana. Na ovaj razgovor pristao samo iz jednog razloga: da porucim neka pravosude napokon nešto pokrene u ovom slucaju, neka presudi konacno nešto, pa makar i protiv mene! U ovoj državi ionako ne ocekujem ništa dobroga, bez obzira na to što su me i vodeci hrvatski odvjetnici, s kojima sam se konzultirao, uvjeravali da spor protiv Vodovoda nikako ne mogu izgubiti. Postoje, medutim, i europske sudske institucije, no najprije se mora ispoštovati ovdašnja redovna procedura, samo što njen  ishod vjerojatno necu doživjeti, prica nam Duic.

- Iscrpio sam sve mogucnosti, što da više radim?! Mogu samo štrajkati gladu ili, karikiram, vezivati se lancima za kucu kao drugi ocajnici. U ovoj državi nitko pa, eto, ni ja ne može ništa uciniti pored ovakvog sustava, rezigniran je Duic.

"Svi dokazi o prikljucenju nekretnine tužitelja, tvrtke Duic - Duic, navodoopskrbni sustav dostavljeni su Trgovackom sudu - smatramo kako je na toj instituciji da odluci o opravdanosti tužbe", odgovaraju iz Vodovoda Pula na upit koji smo poslali direktoru Darku Višnjicu. (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter