Po vizu za Njemačku uz online rezervaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačko veleposlanstvo u Zagrebu od 1. listopada uvodi termine za podnošenje zahtjeva za vize kako bi se izbjegla dugotrajna čekanja pri predaji zahtjeva.

U pravilu barem 50-ak hrvatskih građana stoji na ulici, čekajući na predaju papira za dobivanje radne vize u toj zemlji. Znalo se dogoditi i da do 200 ljudi čeka u redu.

U veleposlanstvu su odlučili olakšati proceduru za podnositelje zahtjeva, barem u tom smislu da ih poštede dugotrajnog stajanja u redovima, na cesti. Ubuduće se, stoga, svaka osoba koja dođe predati zahtjev imati preciziran termin sastanka u veleposlanstvu. 

"Svaki podnositelj zahtjeva mora unaprijed rezervirati svoj termin preko online-sustava za dodjelu termina, što je već sada moguće. Rezervacija termina je besplatna i može se otkazati", izvijestili su iz veleposlanstva. Pritom su građane upozorili da od 1. listopada podnošenje zahtjeva za vizu više uopće neće biti moguće bez prethodno rezerviranog termina. 

Ujedno su napomenuli da se vize više neće moći izdavati isti dan. "Za detaširane, sezonske i gostujuće radnike to znači da se putovnica s vizom u pravilu izdaje tek idući radni dan nakon podnošenja zahtjeva", objasnili su nova pravila u njemačkom veleposlanstvu.

Hrvatski građani, podsjetimo, ne trebaju vizu za Njemačku ako idu samo na kratko putovanje, ali trebaju za, primjerice, sezonski posao u Njemačkoj ili za boravak dulji od tri mjeseca. Broj zahtjeva za vize za rad u toj zemlji već nekoliko godina raste za deset do 15 posto. Prošle je godine tako predano čak 15 tisuća zahtjeva za radnu vizu. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter