Po tri tisuce kuna za obnovu kažuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Vodnjan i ove godine organizira akciju "Moj kažun - La mia casita". Radionice za izradu i obnovu kažuna i suhozida održat ce se na vodnjanskom podrucju od 7. do 30. svibnja.

Tim je povodom na službenim web stranicama Grada objavljen javni poziv za dodjelu bespovratne potpore u maksimalnom iznosu od tri tisuce kuna za obnovu kažuna na Vodnjanštini. Cilj poziva je ukljucivanje lokalnog stanovništva u akciju da bi se obnovio što veci broj kažuna.

Prijave za dodjelu potpora razmotrit ce Povjerenstvo za obnovu kažuna, a za iznos koji ce biti dodijeljen presudni ce biti lokacija, stupanj oštecenja i posebnost kažuna. Rok za prijave je 16. travnja, a potom ce u roku od 45 dana povjerenstvo pripremiti listu prijedloga kažuna za obnovu i uputiti je gradonacelniku na usvajanje.

Konacan popis bit ce objavljen na službenoj stranici Grada. Zadnji rok za završetak radova je 15. studeni.

Grad Vodnjan ima najvecu koncentraciju kažuna na Mediteranu, a procjenjuje se da ih se na njegovom podrucju nalazi oko dvije tisuce. Oni su vec stoljecima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora.

Oblikom i gradom kažuni su prilagodeni mediteranskom krajoliku. Bili su siguran zaklon od iznenadne kiše, od sunca za vrijeme podnevnog odmora ili bi se u njima prespavalo kad posao nije bio završen tijekom dana, a služili su i za zaštitu od lopova u vrijeme berbe. Nisu bili samo u funkciji covjeka, vec su se koristili i kao zaklon za stoku, posebno ovce.

Danas ova gradevina postupno gubi svoju funkciju zbog mehanizacije i drugacijeg nacina rada, ali ne gubi na posebnosti i izrazitom znacaju za naše podrucje.


Podijeli: Facebook Twiter