Po treći puta čisti se potez od Puntižele do Valbandona

Sve je manje glomaznog otpada u moru (Arhiva)
Sve je manje glomaznog otpada u moru (Arhiva)

Nova eko akcija čišćenja pulskog podmorja i priobalja održat će se u subotu, 6. svibnja, u organizaciji Turističke zajednice grada Pule, Grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula i Gradskog društva Crvenog križa Pula. Ovoga puta, čistit će se obala i podmorje od ograde Valbandona prema Puntiželi, a okupljanje sudionika je zakazano u 9.30 sati kod štinjanske lučice.

Tradicionalna akcija

- Riječ je o tradicionalnoj 22. akciji koju organiziramo zajednički sa Zajednicom tehničke kulture i Gradom Pula, a ove nam se godine priključilo i Gradsko društvo Crvenog križa Pula, navela je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Pula.

Akcija čišćenja trajat će od 10 do 12.30 sati, nakon čega je za sve sudionike u restoranu na Puntiželi osiguran ručak.

Kako je naveo tajnik Zajednice tehničke kulture Anton Pletikos, eko akcija čišćenja održava se već 22. put, a Puntižela se čisti treći put. Čistila se, kako je naveo, 2008. i 2014. godine i svake je godine bio vidljiv napredak. Sve je manje glomaznog otpada, što znači da čišćenje daje rezultate, ali i da svijest ljudi o ekologiji jača.

- U ovogodišnjoj akciji sudjeluje 15 ronilačkih klubova, ali i brojni volonteri, učenici srednjih škola, sve u svemu više od 150 ljudi, a djelatnici Pula Herculanee pomoći će nam i odvesti prikupljeno smeće, naveo je Pletikos. I on je naglasio da je jako bitan element cijele akcije edukacija te dodatno osvijestiti ljude o tome da ne bacaju smeće u prirodu.

Eko tjedan Crvenog križa

Jasna Vekić, ravnateljica GD Crvenog križa Pula navela je kako je Hrvatski Crveni križ ove godine pokrenuo "Eko tjedan" u 18 društava duž Jadrana, u sklopu kojih se organiziraju edukacije učitelja za ekološke radionice, edukacije volontera te čišćenja priobalja, a oni su se odlučili priključiti već tradicionalnoj akciji čišćenja te zajedno sa stotinjak volontera pomoći akciju.

- Zahvaljujem se ovim putem Pulaprometu koji će prevesti naše volontere na Puntiželu i nazad, kazala je Vekić i dodala da se nada kako će se akciji pridružiti i dogodine i to s još više volontera. Dodala je kako će u subotu Interventni tim za katastrofe Crvenog križa roniocima i drugim sudionicima održati pokazne vježbe oživljavanja.

Na kraju se Loris Mošnja iz Grada Pule zahvalila svim sudionicima navodeći da je ponosna na trajanje ove akcije kojoj se ove godine priključila i PU istarska, a koje će prezentirati svoj edukativno-preventivni program "Zdrav za pet". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter