Po treci put isplatiti Crkvu?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država je napravila grešku kad je za vec placene nekretnine iste te nekretnine vratila crkvi i sad nema tu što uciniti, jer to Crkva rješava interno svojim regulama i propisima, porucio je za jedan internetski portal bivši hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, Ivica Maštruko, koji smatra da bi najveca glupost bila kad bi država iz proracuna po treci put odlucila pomoci Porecko-pulskoj biskupiji da isplati naknadu benediktincima.

- Prema Osimskim sporazumima placena je naknada za oduzetu imovinu i nekretnine, u ovom slucaju istarske samostane. Medutim, hrvatska država 90-ih godina na osnovu sporazuma s Vatikanom, a prakticno podilazeci Katolickoj crkvi, zna se zbog cega, te iste nekretnine za koje je placena naknada vraca crkvi, u ovom slucaju – Poreckoj i pulskoj biskupiji", kazao je Maštruko.

Dodao je da je vracenom imovinom biskupija mogla raspolagati kako je htjela no, po njemu, postoje razliciti financijski interesi izmedu razlicitih grupacija unutar crkve, pa su benediktinci pokrenuli cijeli postupak.

Po njegovu mišljenju, odlazak biskupa Ivana Milovana kod premijerke Kosor logican je potez, jer je ona predstavnica države koja je te nekretnine vratila Poreckoj biskupiji, no uvjeren je da Vlada tu ne može napraviti ništa. Trebalo bi, veli, vidjeti što kao kontraargument iznosi kardinal Bozanic i što je vodilo papinsku komisiju da donese takvu odluku.

Smiješne su mu i price kako papa Benedikt XVI nije znao ništa o ovom slucaju. Navodi mogucnost da Papa možda nije znao detalje, ali je, smatra Maštruko, u trenutku potpisivanja odluke o suspendiranju biskupa Milovana da bi drugi biskup potpisao akt, što se rijetko dogada, morao znati zašto se daje pravo potpisa drugom biskupu.

- O tome tko ce platiti naknadu benediktincima donijet ce se odluka unutar Katolicke crkve, jer je mons. Milovan dužan poštovati odluke Pape i Vatikana. To je unutarcrkvena hijerarhija. Unutar Katolicke crkve nema demokracije, vec je ona zasnovana na hijerarhiji i poslušnosti papi i Vatikanu, odnosno njihovim odlukama, tvrdi Maštruko.

Smatra i da država pravi gluposti jednu za drugom podilazeci Katolickoj crkvi i prikupljajuci tako glasove biraca. "Oni ce i bez intervencije države postici kompromis, jer je bitan novac. Gdje je novac u pitanju zaboravlja se na slavu svemoguceg Boga unutar svih institucija", zakljucio je Maštruko.


Podijeli: Facebook Twiter