Po selima sakupljaju (i kradu) staro željezo

Garaže u selima otključane
Garaže u selima otključane

Jednom ili dva puta mjesečno buzetsko područje obilaze sakupljači starog željeza. Ne bi to bio nikakav problem kada do željeza ponekad ne bi dolazili prijevarama pa i krađom.

- Idu po selima i sakupljaju staro željezo. Nešto otkupe, nešto dobiju, a nešto otuđe. U jednom napuštenom selu doslovce su "očistili" cijelu kuću. Svaka stvar sa željeznim elementom je nestala, upozorava Ines Jerman iz Pigini kod Sovinjaka. IDS-ova vijećnica o tome je govorila na prošlotjednom zasjedanju buzetskog vijeća.

- Počeli su dolaziti u jutarnjim satima kada su ukućani na poslu ili su kod kuće starije osobe. Jednog su nonića zamoli da ih ponudi pićem, dok je otišao po čaše i bocu i vratio se vani, oni su nestali, ali sa plugom. Nije problem ako uzimaju stare stvari koje ljudima ne trebaju, ali su po selima, u garažama, u dvorištima na otvorenom priključci za poljoprivrednu mehanizaciju; plugovi, drljače i tanjučare. Baterija od traktora košta tisuću kuna, a oni ne gledaju je li stara ili nova već samo sakupljaju, ističe Jerman.

Sama se osvjedočila načinu njihova rada. U Pigine dolaze kamionom, najave svoj dolazak razglasom i trube nekoliko minuta ispred kuće. Oni koji su nasjeli nerado pričaju o svojim lošim iskustvima. No u jednom su selu starijem mještaninu za četiri stare baterije od traktora ponudili 50 kuna. Igrom slučaja došao je njegov unuk i uspjeli su se dogovoriti za 200 kuna.

Krađa željeza nije nova pojava, samo se metode mijenjaju. Na buzetskom području već tradicionalno održavaju godišnje akcije sakupljanja glomaznog otpada. Veliki kontejneri postavljaju se besplatno. Pomaže se time ljudima da ih sami ne plate, a komunalno poduzeće Park nadoknadi si dio troškova prodajom korisnog željeza.

No, sakupljači starog željeza očito su dobro informirani o održavanju akcija jer znaju intervenirati u vrlo kratkom roku i počistiti sve tako da u kontejneru ostanu samo madraci, drveni otpad i plastika, saznajemo od direktorice Parka Ervine Kisiček. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter