Po PUF-u se vidi kakav je Pula grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Murali koje je svjetski poznati izraelski umjetnik Know Hope radio tijekom 16. PUF-a predstavljeni su javnosti. Ovaj je 24-godišnji umjetnik svoje crno-bijele ljudske figure smjestio u zakutke dvorišta Rojca, a neke od njih upotpunio je materijalom pronadenim u okolišu.

Know Hope, koji se umjetnošcu bavi cijeli život, u posljednje cetiri godine svoj rad predstavljao je u galerijama i na izložbama diljem svijeta: u Velikoj Britaniji, New Yorku, Los Angelesu, Rimu... Najcešce, ipak, stvara na ulicama, u prirodnom gradskom okruženju.

Upravo su njegovi ulicni radovi dobili i najvecu pažnju publike i kritike. Know Hope zaokupljen je "svojevrsnim prolaznim aspektom - potrebom za trenutnim vezama u svakodnevnom životu, ciji je zajednicki nazivnik ljudska borba".

Kroz site-specific instalacije i murale nastoji stvoriti situacije koje se zbivaju u realnom vremenu te su svakodnevno dostupne publici, s namjerom stvaranja neke vrste dijaloga.

O tome kako je bilo raditi u Rojcu, u kracem razgovoru za Glas Istre Know Hope veli: "Bilo je zanimljivo jer mi je bilo dozvoljeno iskoristiti sav prostor i vrijeme koje sam tu proveo. Izabrao sam cetiri, pet lokacija koje su se uklapale u koncept koji sam želio realizirati. Sve su to dijelovi jedne te iste kratke price, a materijal koji sam našao uokolo pomogao mi je u razradi njene kompozicije".

Je li Vas inspirirao Rojc kao prostor u kojem djeluje mnoštvo udruga ili možda kazališni festival ciji ste gost?

- Inspirirala me ova zgrada, bivanje u njoj, njena arhitektura, visoki zidovi, veliki i dugi hodnici i brojni zakuci. To je gradevina koju ne možeš sagledati u cjelini jer gdje god skreneš otkrivaš nove zakutke i vizure.

Jeste li uspjeli vidjeti koju predstavu na PUF-u?

- Da, vidio sam dvije zanimljive predstave. Jednu na otvorenom i drugu u kazalištu. Nisam im zapamtio imena. Po onome što sam vidio, PUF mi se cini zanimljivim, nezavisnim festivalom, koji nije mainstream. I to mi je jedan od znakova kakav je Pula grad.

Pred Vama su novi projekti i nove izložbe.

- Nakon Pule idem u Tel Aviv, a potom putujem u Atlantu na jednu festivalsku konvenciju. Nakon toga cu u Becu raditi na jednoj velikoj zgradi, a zatim imam samostalnu izložbu u Torontu gdje cu izložiti svoje instalacije.


Podijeli: Facebook Twiter