Po pedijatru 1.500 malih pacijenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedna sezona viroza je pred vratima, a Puljština i dalje ima samo cetiri pedijatrijska tima za više od pet i pol tisuca predškolske djece. Stoga se i dalje ocekuju gužve u cekaonicama i preoptereceni lijecnici, kojima, uostalom, ni ljeto ne prolazi lagodno. Otkako je prije gotovo dvije godine lijecnica Mirjana Barac Santini prešla u privatnike, problem nikako da se riješi. U niz navrata pisali smo o ovom problemu da bismo sada opet pitali je li se što pomaklo s mrtve tocke. Ali, izgleda, i dalje ništa.

- Unatoc višekratnom inzistiranju Istarskih domova zdravlja, Ministarstvo zdravstva i dalje ne odobrava formiranje petog tima bez nositelja. Naime, u njemu bi privremeno radila lijecnica koja nema specijalizaciju iako ima desetogodišnje iskustvo u radu s predškolskom djecom, veli dr. Andela Pocekaj, ravnateljica Istarskih domova zdravlja.

O istom pitanju poslali smo upit i Ministarstvu zdravstva 24. rujna, ali odgovora još uvijek nema.

Prema nedavno usvojenoj mreži, podrucje bivše opcine Pula ima pravo na pet pedijatrijskih timova. Medutim, unatoc svim natjecajima i drugim pokušajima, nema lijecnika sa završenom specijalizacijom koji bi bio nositelj tima. Pedijatri iz bolnice takoder ne žele biti nositelji tima, doznajemo od dr. Pocekaj. Bit ce lakše pocetkom 2011., kada specijalizaciju završava dr. Lidija Žic, ali treba preživjeti dotad. Danas svaki lijecnik u Puli ima oko 400 predškolaca više od optimalnog broja. Zajedno s manjim brojem školske djece brinu se za cak oko 1.500 djece, što je daleko iznad fizickih mogucnosti lijecnika. Prema normativima HZZO-a, optimalno bi bilo tisucu djece po timu, dok pedijatri smatraju da taj broj ne bi smio prelaziti 900 mališana predškolskog uzrasta. Prije dvije godine oni su i radili s približno tolikim brojem.

Kada dijete krene u školu, mora se preseliti u ordinaciju obiteljskog lijecnika. Dok se ranijih godina moglo malo i produžiti, sada je sve manje moguce odugovlacenje prijelaza jer inace pedijatri ne mogu primiti nove bebe. Pedijatri nisu zadovoljni ni tom cinjenicom jer bi dijete od osam ili devet godina, smatraju, još uvijek trebalo biti njihova briga ako želimo bolju zdravstvenu zaštitu djece.


Podijeli: Facebook Twiter