Po novi auto na Kestenijadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za oprtaljsku Kestenijadu, jedinu feštu takve vrste u Istri, koja se ove subote održava drugu godinu zaredom, osigurano je više od 500 kilograma kestena. Sladokusci ce moci degustirati mlado vino, jela, med, kolace i ostale slastice na bazi kestena, razgledati djecje radove i uživati u prigodnom programu.

U sklopu Kestenijade izvuci ce se imena dobitnika nagradne igre Glasa Istre. Glavnu nagradu - automobil hyundai i30 - daruju Glas Istre i Autokuca Košara iz Putini, dok pulska podružnica Jadranskog osiguranja dobitniku daruje policu obveznog osiguranja.

Izvuci ce se i ime dobitnika LCD TV-a Gorenja i prijenosnog racunala koji su takoder dar Glasa Istre, stoga, dragi citatelji, nema vam druge nego doci i družiti se s nama na Kestenijadi u Oprtlju.

Ostale vrijedne nagrade koje cemo darovati našim citateljima jesu sušilica rublja, novcani bon od 3.000 kuna za izbor robe u trgovini namještaja, tekstila i dekora, vreca za sjedenje, videokamera, mini linija, brojni kucanski aparati, poklon-paketi istarskih delicija, majice Glasa Istre....

Subotnji program su najavili oprtaljski nacelnik, ujedno predsjednik Turisticke zajednice Aleksander Krt, te Dorjana Šorgo Musulin iz TZ-a.

"Kestenijadom želimo turisticki valorizirati još jedan prirodni resurs ovog dijela unutrašnje Istre. Kestenove šume protežu se na velikim površinama sjeverozapadnog dijela oprtaljske opcine, u okolici Oprtlja, Svetog Ivana i Zrenja pa kesteni mogu biti i dodatni izvor prihoda za mještane", istaknuo je Krt.

Kestenove šume prava su meta za ljubitelje jesenje poslastice no ucestale su primjedbe, rekao je Krt, da beraci, vecinom iz susjedne Slovenije i Italije, nekontrolirano ulaze u privatne šume i beru kestene. Dolazi do prepirki, a godinama unazad zabilježena su dva slucaja fizickog sukoba.

Mještani traže da opcina riješi ovaj problem, no, kaže Krt, opcina nema ingerencije jer radi se o privatnim i državnim šumama. Pokušat ce se stoga upozoriti na taj problem i kroz popularizaciju kestena u turistickom smislu.

Subotnja manifestacija koju vodi Zdenka Gudelj pocinje u 13 sati, slijedi otvorenje izložbe radova ucenika oprtaljske OŠ Milana Šorga i medunarodne likovne kolonije. U 13.30 sati krece djecji program u kojem nastupaju oprtaljski osnovci, pjevaci buzetske udruge Mali veliki mikrofon, clanovi zajednica Talijana iz Momjana i Buja.

U 15 sati je predavanje dr. Željka Prgometa "Plantažni uzgoj pitomog kestena-maruna". Slijedi izvlacenje lutrije: prva nagrada je primjerak istarskog bijelog tartufa, druga je wellness weekend u Istarskim Toplicama, a treca mountain bike. U 16 sati pocinje izvlacenje dobitnika nagradne igre Glasa Istre.

U zabavnom dijelu Kestenijade nastupa kvintet Fjaka iz Pagubica. U 16.30 sati je degustacija prigodnih jela s kestenima i mladim vinom te zabava uz muziku i ples.


Podijeli: Facebook Twiter