Po Momjanu tražili umjetnicke radove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od dva sata trajala je u subotu završna projekcija na zidu crkve sv. Martina, a zatim su autori, sudionici i nekolicina posjetitelja krenuli u nocnu šetnju momjanskim ulicama u potrazi za drugim ostvarenjima i iznenadenjima festivala vizualnih i audiomedija Vizura aperta.

Posljednja tocka istraživanja dovela ih je usred nogometnog igrališta, gdje im je Ben Cain, zajedno s Tinom Gverovic, priuštio upecatljivo "interaktivno kolektivno iskustvo na zemlji" - atraktivne scene iz svemira na velikom platnu, kojima je uslijedio mali vatromet, a kad je sve utihlo i ugasilo se, u punom se sjaju pokazalo prelijepo zvjezdano nebo iznad Momjana.

Upravo je Cain, engleski umjetnik i profesor u londonskoj Metropolitan Art School, dobio glavnu ovogodišnju nagradu Vizure aperte. Ne samo zbog ovog posljednjeg rada, vec i zbog toga što je bio najaktivniji, najproduktivniji i najinovativniji, kako su zakljucile clanice strucnog žirija Markita Franulic, Lorella Limoncin Toth i Vera Grimmer.

Mladim je nadama proglašen zagrebacki dvojac Luka Smetiško i Marin Mrzljak, studenti zagrebacke Akademije likovnih umjetnosti, koji su napravili zvucnu instalaciju - malu intervenciju u prostoru sa skupinom lokalnih pcela koje su se okupljale na otpalim prezrelim kruškama. Pcele su ozvucili s nekoliko mikrofona, amplificirali zvucnikom i taj sitan detalj koji im se ucinio interesantan reproducirali uživo uz cestu, na mjestu kojim ljudi prolaze.

Nagradeni su još i Boris Cvjetanovic i Marko Ercegovic za fotoprezentaciju "Ti k'o ja, ja k'o ti", Vlasta Žanic za performans "Na križanju", mališana koji su stvarali samoinicijativno, bez intervencije mentora: Gian Marco - za animaciju glinene figure koju je snimao mobitelom, Anja, Ivana, Lea, Sara i Tija za videointervju, te djecje radionice "Taktilni krajolik", "Fantasticna bica Istre" i "Tijela u prostoru".

Dodjelom nagrada zakljuceno je deseto izdanje ove manifestacije koja je u slikovitom gradicu gornje Bujštine s tristotinjak stanovnika zadnjih tjedan dana okupljala pedesetak umjetnika, studenata zagrebacke Akademije likovnih umjetnika i londonske Metropolitan Art School s mentorima, arhitektima, sociolozima i kulturnim djelatnicima.

Svi su se oni bavili projektima i prostornim intervencijama koje se referiraju na arhitekturu i preispituju prostorne diskurse u vizualnim umjetnostima, multidisciplinarnošcu u interakciji s Momjanom i Momjancima te, posebno, mališanima - domacima i gostujucima, kojima su bile namijenjene radionice Laboratorija bambini.

Rezultat je tridesetak zanimljivih radova - videoinstalacija, videoradova i performansa te produkata djecjih radionica, diskretno razmještenih svuda po mjestu, ukazala je kustosica Vizure aperte Davorka Peric.

Ovogodišnji su festival uz Vizuru apertu organizirali bujska Turisticka zajednica i Pucko otvoreno ucilište, Grad Buje, Mjesni odbor Momjan i Društvo arhitekata Zagreb, na celu s Davorkom Peric, a svojim su je donacijama omogucili Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Zagreb, Društvo Arhitekata Zagreb, Hrvatska komora arhitekata i Michael Stechov te pokrovitelji, poznati vinari.


Podijeli: Facebook Twiter