Po ljeti zabrana radova samo po noći

Zabrana radova tijekom turističke sezone ne odnosi se na radove od interesa za grad (Manuel ANGELINI)
Zabrana radova tijekom turističke sezone ne odnosi se na radove od interesa za grad (Manuel ANGELINI)

Na sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u srijedu, gradski će vijećnici među ostalim glasati za izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu. Prema tim izmjenama, od 15. lipnja do 15. rujna u zonama grada namijenjenim stanovanju i boravku zabranjuje se izvođenje radova koji proizvode buku u otvorenom prostoru iznad 55 decibela tijekom cijeloga dana i noći.

"Tihi" građevinski radovi

Nadalje, nova odluka određuje i da od 20 sati do 8 sati drugog dana, nije dozvoljeno obavljanje građevinskih radova koji proizvode buku koja se imitira u otvoreni prostor. Pojednostavljeno, noću se ne smiju izvoditi nikakvi radovi, dok je danju, do 20 sati moguće obavljati pojedine radove, no razina buke ne smije biti preko 50 decibela.

Slikovito rečeno, radovi koji se mogu obavljati tijekom dana ne bi smjeli proizvoditi buku veću od primjerice upaljenog miksera. Osnovni razlog donošenja izmjena i dopuna, pojašnjeno je u obrazloženju, je inicijativa koju je pokrenulo pulsko Udruženje obrtnika iz Pule, i to Ceha građevinara, da se tijekom turističke sezone omogući izvođenje građevinskih radova u opsegu širem nego što je to predviđeno prvobitnim prijedlogom odluke.

- Nakon dostavljenih očitovanja gradskih Mjesnih odbora u kojima većina podržava inicijativu građevinara, Grad Pula sazvao je 17. ožujka sastanak na kome je predložen nacrt izmjena koji je prihvaćen, rekao nam je nadležni pročelnik Damir Prhat od kojeg smo zatražili podrobnije objašnjenje nove odluke.

Rekao je tako da će se u Puli tijekom turističke sezone tijekom dana moći izvoditi određeni radovi, ne smiju biti bučni. Napomenuo je da je Pula veliki grad, industrijsko i gospodarsko središte, grad koji se razvija i koji živi cijele godine.

- Naravno da je turizam jedna od važnijih grana, no isto tako ne možemo ugasiti sve druge aktivnosti koje se odvijaju tijekom cijele godine, a indirektno se mogu ticati turizma, odnosno poboljšanja kvalitete života i građana i turista, kaže Prhat, napominjući da je najvažnije da oni koji izvode radove budu toga svjesni i da smanje efekte izvođenja radova na najmanju moguću mjeru.

Također, istaknuo je da će oni koji se ne budu pridržavali komunalnog reda biti kažnjeni te da će se ova gradska odluka promptno provoditi. Naravno, zabrane se ne odnose za potrebe izgradnje objekata od posebnog interesa za Pulu, odnosno ukoliko su investitor Grad Pula, komunalna društva i javne ustanove, te za potrebe izgradnje objekata planiranih programom gradnje objekata i uređaja.

Nakon razmatranja predloženog nacrta, zaključeno je da su prisutni predstavnici Udruženja obrtnika i Hrvatske gospodarske komore, Ceha građevinara, te Turističke zajednice Grada Pule, zadovoljni predloženim nacrtom izmjena. Ostaje još samo da se izmjene potvrde na Gradskom vijeću.

U povijest povlačenje za rukav

Nova odluka, osim novina oko izvođenja radova, donosi još neke. Tako je¸, primjerice, zabranjeno zauzimanje javnih površina u bilo koju svrhu, kao i samoinicijativno postavljanje bilo kakvih ograda, prepreka, stupića i posuda sa cvijećem, bez odobrenja ili suprotno odobrenju nadležnog gradskog upravnog tijela. Također, zabranjuju se izvedbe i aktivnosti koje su usmjerene prema prolaznicima i potencijalnim gostima u cilju prezentacije ugostiteljske ponude, a koje rade konobari, animatori i ostalo osoblje ispred, i u okruženju ugostiteljskih objekata. Drugim riječima, neprikladno povlačenje za rukave turista da dođu jesti u njihov restoran, nadamo se, otišlo je zauvijek u povijest.

Dozvoljeni reklamni displeji

U izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu određeno je i da se na javnim površinama može postavljati oprema za reklamiranje i to, slobodno stojeći reklamni pano  uključujući reklamni displej i video zid. Nadalje, može se postaviti reklamni naziv, logo, vitrina i ormarić, te stup - totem, tende, platnene reklame na pročeljima i slična oprema. Dozvoljeno je i postavljanje transparenata, reklamnih zastava, reklama na zaštitnoj ogradi gradilišta te reklama na zaštitnom platnu građevinske skele. Ove se reklame stavljaju isključivo temeljem odobrenja gradskog upravnog tijela. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter