Po jedan crni balon za svaku ubijenu ženu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puštanjem u zrak sedamdeset crnih balona s upisanim ženskim imenima i godinom života u kojoj su ubijene, najcešce od ruke svojih bracnih ili izvanbracnih partnera, clanice Sigurne kuca Istra obilježile su danas u Puli Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Clanice i volonterke na Narodnom trgu su Puljanima, koji su se zaustavljali kako bi doznali o cemu se radi, iznosile alarmantne podatke poput onih da je u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj ubijeno cak 70 žena, dok je u prvoj polovici godine, najcešce od ruke bracnog ili izvanbracnog partnera, smrtno stradalo 17 žena.

- Najeklatantniji primjer brutalnog nasilja, koje se moglo sprijeciti da su institucije na vrijeme reagirale, je nedavno ubojstvo u Porecu, rekla je Branka Žužic, glasnogovornica Sigurne kuce. Napomenuvši da je egzekutoru Prekršajni sud izrekao zabranu pristupa žrtvi, rekla je da je ocito došlo do kratkog spoja - ili navedena zabrana nije došla do policije ili policija nije na nju promptno reagirala. Pritom je naglasila da zaštitne mjere za žrtve i inace na snagu stupaju (pre)kasno. Primjerice, na izricanje zabrane pristupanja žrtva ceka više od pola godine.

Sigurna kuca Istra ima dva ureda i tri umrežena tajna skloništa. U tri godine uspješnog rada primila je 459 poziva zlostavljanih žena, 279 ih se javilo u Sigurnu kucu, dok se s njih 179 radilo, odnosno primile su psihološku ili pravnu pomoc. Do sada je u kuci bilo smješteno 17 žena s ukupno 26 malodobne djece.

- Nažalost ne posjedujemo ni službeni automobil, sve obavljamo privatnim autima, a u svome radu nismo zašticene. Dogodilo se i da nam osvetoljubivi suprug prijeti, jer je doznao da mu je žena smještena kod nas, napomenula je Žužic.

Udruga odnedavno ima i hodogram smještaja žena u hitnim slucajevima, kada je žrtvu potrebno hitno sakriti od nasilnika. Izraden je uz pomoc policije, financira ga Ministarstvo, a preuzela ga je cak i ženska organizacija GOAP iz Trsta. Za rad dvaju ureda, tri tajna skloništa te place cetiri stalno zaposlene djelatnice koje skrbe o ženama godišnje je Sigurnoj kuci potrebno oko milijun kuna.

- Žena u sklonište najcešce dolazi bez icega, jer je pobjegla na brzinu, pokušavajuci zaštititi sebe i dijete. Mi smo tu da joj osiguramo normalan povratak u život. Troškovi su veliki, posebno kada se radi o smještaju beba i male djece, veli Žužic, napominjuci da ih u Istri financijski podržavaju sve opcine i gradovi osim one najbogatije - Bala.

Koordinatorica Sigurne kuce Jadranka Cernjul rekla je da im najviše dolaze mlade majke s malom djecom. Najmlada je imala samo 19 godina i dijete od godinu dana, a najstarija 55. U skloništu je bila smještena i majka s bebom od samo cetiri mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter