Po HSLS-u Istra i Primorje jedna regija?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskoj nije dovoljna smjena vlasti, nego politike, potrebne su joj radikalne promjene i bolni rezovi, rekao je na konferenciji za novinare u Puli potpredsjednik HSLS-a i predsjednik istarske organizacije te stranke Sandro Jurman.

On smatra da se HDZ-ov program pokazao neuspješnim, dok za onaj Kukuriku koalicije kaže da je napravljen po principu nezamjeranja.

Predstavljajuci gospodarski program HSLS-a kazao je da je zemlja trenutno podijeljena na proracunsku Hrvatsku koja zaposlenicima u administraciji nudi sigurnu egzistenciju, te na gospodarsku Hrvatsku koja strepi za place. HSLS bi, kaže, u prvoj godini mandata smanjio rashode za deset milijardi kuna.

Jurman je naglasio i da se HSLS zalaže za promjenu radnog zakonodavstva ne bi li omogucili vecu fleksibilnost na tržištu rada. Na naše pitanje nije li ono vec dovoljno fleksibilno, buduci da poslodavci sve cešce ne poštuju kolektivne ugovore i smanjuju prava radnika, odgovorio je da je sadašnji problem to što nitko ne poštuje zakone.

- Nije toliki problem zakona, nego njegovog nepoštivanja. Povlaštene kaste danas mogu ciniti što žele, što govori i o nefunkcioniranju pravne države. Naravno da nismo za to da poslodavci otpuštaju radnike zbog nekog svog hira, ali želimo omoguciti lakše zapošljavanje, kazao je Jurman.

U HSLS-ovom programu spominje se i ukidanje županija te preustroj Hrvatske u pet regija u kojima bi Istra i Primorje cinili jednu. Upitali smo Jurmana slaže li se s time i istarski HSLS, na što nam je rekao da su županije po njihovom mišljenju nepotrebne i da se zalažu za jake regije.

- U našem smo programu ostavili mogucnost i da broj regija povecamo na sedam. U toj opciji Istra ostaje regija. U istarskom HSLS-u zalagat cemo se za tu opciju, istaknuo je Jurman. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter