Po ENC iskljucivo na naplatne kucice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon poskupljenja cestarina, Hrvatske autoceste povukle su prodaju ENC-a, sa svih benzinskih postaja i ostalih mjesta na kojima su se mogli nabaviti.

Vozaci ce odsad uredaj moci kupiti iskljucivo na naplatnim kucicama HAC-a. Odluka je donijeta jer je, kako tvrdi glasnogovornik HAC-a Ronald Radojevic, nužno imati registrirane korisnike ENC-a, a za to je prilikom kupovine potrebno pokazati dokument koji potvrduje identitet.

- Želimo voditi evidenciju jer konstantno uvodimo nove popuste i nagrade za redovite korisnike. Usto, vozaci ce i dalje na benzinskim postajama moci kupiti SMS bon kojim se nadoplacuje uredaj, kazao je Radojevic.

Po podacima koje je objavio HRT, tijekom produljenog vikenda, u periodu od 6. do 10. lipnja, Hrvatske autoceste prikupile su od cestarina 19,4 milijuna kuna bez PDV-a. Zabilježen je promet od 446.619 vozila na autocestama, što je znak da se one, unatoc poskupljenju, nisu izbjegavale.

Autoceste su pocetkom lipnja poskupile cak 15 posto za gotovinsko placanje, dok su cijene za sadašnje i nove korisnike ENC-a ostale iste. Primjerice, dionica Rijeka - Zagreb za gotovinu odsad košta 69 umjesto 60 kuna, dok je korisnici ENC-a i dalje placaju 54 kune.

Ne bi li potaknuli korištenje elektronicke naplate, u HAC-u su pokrenuli akciju podjele uredaja, odnosno njihove prodaje za simbolicnih 1,25 kuna, koja traje do kraja mjeseca.

Novi korisnici koji uplate najmanje 500 kuna ostvaruju 25 posto popusta na cestarinu. Valja istaknuti da nema roka u kojem treba potrošiti iznos na racunu pa je ENC sustav, izmedu ostaloga, praktican i turistima koji, ako ne potroše sav iznos, ostatak mogu iskoristiti i dogodine.

Popust je moguce ostvariti i bez pretplatnickog ugovora, korištenjem karneta. Njima se cestarina placa unaprijed za 25 prolazaka, a popust od 25 posto obracunava se na nove cijene. (K. TADIJIC)

Ipsilon nije poskupio

Cestarine na istarskoj autocesti, koja je pod koncesijom Bina-Istre, ostale su nepromijenjene. Vožnja od tunela Ucke do Pule za osobni automobil i dalje košta 48 kuna, odnosno 37 za relaciju Pula - Umag. ENC pretplatnici ostvaruju popust od 30 posto na cestarinu te 50 popusta na tunelarinu. ENC uredaj košta stotinu kuna bez PDV-a, a isti iznos je minimalan za nadoplatu racuna.


Podijeli: Facebook Twiter