Po dopunsko zdravstveno kod privatnih osiguravatelja

101 tisuća Istrana morat će potražiti novog osiguravatelja za policu dopunskog (M. ANGELINI)
101 tisuća Istrana morat će potražiti novog osiguravatelja za policu dopunskog (M. ANGELINI)

Nakon 11 godina od početka pružanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uskoro više neće moći ugovarati nove police i morat će prepustiti drugim osiguravateljima taj posao. Odluka je to koja zahvaća sve zemlje Europske unije, čija je članica i Hrvatska od 1. srpnja. Naime, nakon tog datuma je Europska komisija uputila nalog HZZO-u da mora odustati od ugovaranja takvih polica. Europski osiguravatelji su takav nalog dočekali spremni.

Čak 17 stranih osiguravatelja i 12 društava za posredovanje u osiguranju najavilo je Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih tržišta dolazak u Hrvatsku i nuđenje tih usluga domaćim osiguranicima. Računica je vrlo jednostavna - podjela 1,86 milijardi kuna koliko HZZO godišnje prihoduje po toj osnovi. Ostali osiguravatelji prihoduju znatno manje novca: državni Croatia zdravstveno osiguranje 99 milijuna, privatni Sunce osiguranje 92 milijuna, a ostalih 12 ukupno od 47 milijuna kuna.

To znači da 2,33 milijuna građana koji u Hrvatskoj posjeduju policu dopunskog da će morati odabrati privatnog osiguravatelja ukoliko i dalje budu željeli biti osigurani. Pitanje je što će biti s 894 tisuće kojima to plaća državni proračun te hoće li i oni, kao i ostalih 1,44 milijuna kuna morati plaćati iz svog novčanika. Na razini Istre ugovoreno je gotovo 20 tisuća koje su teret državnog proračuna, 81 tisuća polica koje osiguranici samostalno plaćaju, a među njima je gotovo 26 tisuća neredovitih platiša kojima su lani odaslane opomene. Dakle, čak 101 tisuća, ili svaki drugi stanovnik Istre, morat će potražiti novog osiguravatelja za svoju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Međutim, pitanje je ima li HZZO način da zadrži tih 2,33 milijuna osiguranika ili će ih morati prepustiti privatnom sektoru, a samim time državnih prihod od 1,86 milijardi kuna prepustiti drugima? Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga je prethodnih dana u javnosti izjavio kako u toj instituciji već neko vrijeme razmatraju više opcija koje će predstaviti svom vlasniku, Vladi. Otkrio je da su na stolu svi modeli, od zadržavanja sadašnjeg koncepta, preko osnivanja novog društva do potpunog odustajanja od ugovaranja dopunskih polica. Vlada će odlučiti koji model ostaje, a HZZO će se skrbiti da sve bude zakonito. (Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter