Po broju stradalih u prometu prvi u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesto šezdeset i cetiri svijece posložene u obliku srca, brojke i godine 2008. - kada su uglavnom neprilagodena brzina, alkohol i neiskustvo vozaca odnijeli toliki broj života na hrvatskim cestama - zapaljene su u subotu na Karolini u povodu obilježavanja Svjetskog dana sjecanja na žrtve prometa.

Statistike kažu da je lani u nesrecama 4.029 osoba bilo teško, a 18.366 lakše ozlijedeno, dok je medu 644 stradalih bilo 134 pješaka, 48 biciklista i 127 motorista. Da bi docarao tu brojku, organizator, Udruga obitelji osoba stradalih u prometu, pozvao je na najvece pulsko parkiralište isto toliko motorista, clanova Moto kluba Twin Horn, biciklista i pješaka. Osim njih, obilježavanju se pridružila prometna policija, Hitna medicinska pomoc, auto-klub Pula-Rovinj, vatrogasci, koji su inscenirali akciju spašavanja unesrecenih iz automobila, te obitelji stradalih.

Cilj obilježavanja bio je senzibiliziranje javnosti i ukazivanje na neprihvatljive brojke poginulih, ali i na cinjenicu da su oni pretežno najslabiji sudionici u prometu, kazao je dopredsjednik udruge Nebojša Celica.

- Lani smo po broju stradalih u prometu bili prvi u Europi. Ocito poznavanje prometnih propisa nije dovoljno, potrebno je nauciti kulturu prometa, rekao je Celica i dodao da u posljednje tri godine u Švedskoj nije stradao niti jedan pješak.

Prema podacima prometne policije, od pocetka 2009. pa do kraja listopada na cestama je stradalo 390 osoba, od cega su 162 bile mlade od 25 godina. Unatoc crnim brojkama hrvatska Vlada se do danas nije odazvala pozivu Medunarodne zajednice iz 2005. da trecu nedjelju u studenom vlade svijeta proglase danom sjecanja na žrtve u prometu.

Osim minutom šutnje i tužnim notama trube koju je zasvirao Aleksandar Mizdaris Tano, apel sudionicima u prometu je odaslan i paljenjem sirena interventnih vozila i biciklista te bijelim ružama koje su clanovi udruge dijelili prisutnima.

Oni su mogli pogledati i fotografije s mjesta prometnih nesreca novinara Glasa Istre Matea Sardelina pod nazivom "Crna strana ceste", plakate te brojne natpise, medu kojima su bili oni o neophodnosti zaustavljanja recidivista i uvodenja prometnog odgoja u vrtice i škole.

Da bi se docarala strahota nesreca, bilo je izloženo jedno razlupano vozilo, a podijeljeni su i razni informativni materijali.


Podijeli: Facebook Twiter