Po bilježnicke usluge u Pazin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S obzirom na to da Buzecani javnog bilježnika cekaju vec mjesecima, na zasjedanju Gradskog vijeca resornom ministru odlucili su poslati požurnicu kako bi ubrzali njegovo imenovanje. Ured javnog bilježnika zatvoren je krajem sijecnja, a Buzecani su bilježnicke usluge prisiljeni tražiti u susjednim gradovima, najcešce Pazinu, cime su znatno ošteceni. HNS-ovog vijecnika Darka Kranjcica zanimalo je kada ce se posebnim rješenjem ministra imenovati bilježnik u Buzetu.

- Buduci da bilježnik nije na teret proracuna vec je na tržištu, ocekivao sam da ce se sve puno brže riješiti. Hrvatska javnobilježnicka komora promptno je provela natjecaj te dala prijedlog kandidata. Medutim, došlo je do promjena na celu ministarstva koje na temelju provedenog natjecaja posebnim rješenjem ministra imenuje javnog bilježnika. Cijeli predmet vec je tri mjeseca u Ministarstvu pravosuda i ceka na rješenje ministra, rekao je gradonacelnik Valter Flego koji je stoga i predložio slanje požurnice.

Buzecani nisu ostali samo bez javnog bilježnika. Naime, viši kontrolor u buzetskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nedavno je otišao u mirovinu.

- Stjecajem nekakvih okolnosti, koje meni nisu jasne, nastao je jedan veliki vakuum, upozorila je Jadranka Vivoda (IDS). Ljudi koji su u mirovini, a one im istjecu, talijanske, slovenske, njemacke, upravo u ovom razdoblju moraju dostaviti potvrdu da su živi te zbog toga otici u ispostavu u Pazin, rekla je Vivoda. Buzecanima starije životne dobi to stvara velike poteškoce i dodatne financijske troškove. Znalo se da kontrolor odlazi u mirovinu, kako to da HZMO nije pravovremeno reagirao, zanimalo je vijecnike.

Gradonacelnik je uzvratio kako su u Gradu uloženi veliki napori da se nadležne uvjeri da je ispostava u Buzetu sa šest tisuca stanovnika ipak prevažna da bi se ugasila te da treba raspisati natjecaj za višeg kontrolora. HZMO je raspisao natjecaj za jednog izvršitelja, medutim, samo na 12 mjeseci. Javila su se 32 kandidata i ovog tjedna provedena su testiranja pa bi za 15-ak dana ispostava mogla ponovno profunkcionirati.


Podijeli: Facebook Twiter