Po afganistanskom zakonu preljubnike će kamenovati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smrt kamenovanjem za osuđene preljubnike ući će u afganistanske zakone, rekao je u ponedjeljak jedan dužnosnik, a promatrači upozoravaju kako ljudska prava stečena nakon pada talibanskog režima polako nestaju kako se povlače strane snage iz te zemlje.

"Pripremamo nacrt šerijatskoga kaznenog zakona u kojem je kazna za preljub, ako postoji četvero svjedoka, kamenovanje", rekao je Rohula Karizada koji je član odbora za šerijatski islamski zakon i predsjednik afganistanske nezavisne odvjetničke komore. Reuters piše kako su u zadnjih dvanaest godina rata milijarde uložene u poboljšanje zaštite ljudskih prava u Afganistanu, a da donatori sada strahuju od gubitka prava, posebno za žene.

Dok su od 1996. do 2001. talibani bili na vlasti, osuđene preljubnike rutinski su strijeljali ili kamenovali, a pogubljenja su se uglavnom organizirala petkom. Žene nisu smjele same izlaziti, a djevojčice se nisu smjele školovati. "Apsolutno je šokantno da bi dvanaest godina nakon pada talibana Karzaijeva vlada mogla vratiti kamenovanje", kaže Brad Adams, direktor Human Rights Watcha za Aziju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter