Po 2 Pulitzera NY Timesu i LA Timesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sveucilištu Columbia u New Yorku objavljena su imena dobitnika prestižne Pulitzerove nagrade za 2011. godinu, i to u 13 novinarskih i sedam umjetnickih kategorija. Po dvije nagrade pripale su The New York Timesu i The Los Angeles Timesu, dok je nagrada za beletristiku pripala Jennifer Egan za roman "A Visit from the Goon Squad".

U kategoriji javne službe nagraden je The Los Angeles Times za tekst o korupciji u kalifornijskom gradicu Bell ciji su si celnici dodijelili ogromne place, što je na koncu završilo uhicenjima i reformama. Los Angeles Times je nagraden i za fotoreportažu o nevinim žrtvama nasilja gradskih bandi.

Novinari The New York Timesa Clifford Levy i Ellen Barry nagradeni su za medunarodno izvještavanje o uzdrmanom pravosudnom sustavu Rusije, koje je znatno utjecalo na raspravu unutar te zemlje, dok je za svoje komentare o najdubljim ekonomskim problemima SAD-a nagraden kolumnist New York Timesa David Leonhardt. Nagrada za izvještavanje o udarnoj vijesti nije dodijeljena, a finalisti su bili Chicago Tribune, Miami Herald i The Tennessean.

Za istraživacko novinarstvo nagradena je Paige St. John iz lista Sarasota Herald-Tribune, a za opisivacko izvještavanje nagradeno je pet novinara lista Milwaukee Journal Sentinel. Pulitzer za lokalno izvještavanje pripao je trojici novinara Chicago Sun-Timesa za njihovo dokumentiranje nasilja u cetvrtima Chicaga.

Za nacionalno izvještavanje dobitnici su Jesse Eisinger i Jake Bernstein s internetskog portala ProPublica za izlaganje upitnih praksi na Wall Streetu koje su pridonijele americkom gospodarskom urušavanju. Za reportažu je nagradena Amy Nutt Ellis iz lista Star-Ledger. Nagrada joj je pripala za pricu o tajanstvenom potonucu komercijalne ribarice na Atlantiku sa šest clanova posade.

Nagradu za kritiku dobio je Sebastian Smee iz Boston Globea. Pulitzera za pisanje uvodnika dobio je Josephu Rago iz lista The Wall Street Journal. Za karikaturu uz uvodnik nagraden je Mike Keefe iz Denver Posta.

Fotografi The Washington Posta, Carol Guzy, Nikki Kahn i Ricky Carioti, nagradeni su za portrete tuge i ocaja nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Haiti.

U umjetnickim kategorijama Pulitzera za dramu dobio je Bruce Norris za "Clybourne Park", snažno djelo ciji likovi govore na duhovit i razborit nacin o borbi Amerike sa svojom rasnom i klasnom svijesti. Za djelo "Vatreno sudenje: Abraham Lincoln i americko ropstvo", s povijesnom tematikom, nagraden je Eric Fonera.

Nagrada za životopis pripala je Ronu Chernowu za djelo o ocu nacije Georgeu Washingtonu. Pulitzera za poeziju dobila je Kay Ryan za zbirku "Najbolje od toga: Izabrane i nove pjesme". Za publicistiku je nagraden Siddhartha Mukherjee za "Car svih bolesti: Biografija raka", istraživacko djelo o dugoj povijesti oboljenja koje još uvijek zbunjuje medicinsku znanost. 


Podijeli: Facebook Twiter