PNUSKOK istražuje slučaj "Valkane"

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Saborska zastupnica i predsjednica OraH-a Mirela Holy dobila je odgovor premijera Zorana Milanovića na pitanje o slučaju "Valkane", odnosno natječaju za izgradnju pročiščivača otpadnih voda što ga koristi pulsko komunalno poduzeće Herculanea.

Naime, zastupnica Holy postavila je pitanje na zahtjev tvrtke Loveco d.o.o., koja je 2009. godine sudjelovala na natječaju za taj posao, organiziranom po pravilima Svjetske banke. Na natječaju je kao izvođač radova izabran konzorcij tvrtki koje je vodio GP Krk, dok se tvrtka Loveco žalila na tu odluku Svjetskoj banci, čiji su istražitelji, kako se tvrdi, pronašli nepravilnosti i o tome još u ljeto 2011. obavijestili tadašnju ministricu financija Martinu Dalić.

U odgovoru na upit što je s tim slučajem i čine li institucije ono što im je Svjetska banka preporučila, ministar financija na odlasku Slavko Linić iznio je kronologiju cijelog slučaja. Linić je pojasnio da je riječ o djelokrugu Ministarstva poljoprivrede te javnog poduzeća Hrvatske vode, koje provodi Jadranski projekt, u koji spada i projekt na Valkanama. Potvrdio je da ponuda konzorcija Loveco -Vodotehnika bila za 276 tisuća kuna povoljnija od ponude GP Krk te da je odgovornost na direktorici projekta, koja je zbog toga zaradila disciplinsku mjeru, shodno Pravilniku o radu Hrvatskih voda.

U odgovoru na zastupničko pitanje navodi se i da su Hrvatske vode vratile zajam Svjetskoj banci u prosincu 2011. godine u iznosu od 131 tisuću eura, od čega je polovicu osigurala Herculanea.

Ministar financija naveo je da su djelatnici PNUSKOK-a nekoliko puta uzimali dokumentaciju o tom slučaju, ali da njegovom ministarstvu, kao i Ministarstvu poljoprivrede te Hrvatskim vodama, još nije poznat rezultat te istrage. (D. GRAKALIĆ, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter