Plutajuća benzinska postaja u marini Veruda


Jutros je u Tehnomontovu marinu Veruda iz Kaštel Sućurca dotegljena plutajuća benzinska postaja koja će konačno prestižnu pulsku marinu riješiti dvogodišnjih muka.

- Ovo znači povratak na nešto što smo imali prije, sada možemo pružiti kompletnu uslugu klijentima i gostima naše marine, da se mogu opskrbiti s gorivom na koncesijskom području. Posljednje dvije godine smo se snalazili s privremenim rješenjima, mobilnom cisternom da osiguramo gostima tu uslugu, ali je bilo nepraktično za uplovljavanje većih plovila jer se stvarala gužva.

Nadamo se da će sada, do okončanja spora s Inom, ova plutajuća benzinska omogućiti uslugu nautičarima, a kada dođemo u pravni posjed lokacije, osposobit ćemo crpku kako treba.

Tako je i dogovoreno, plutajući objekt bit će ovdje do rješenja spora s Inom, kaže nam direktor Marine Veruda Sean Lisjak.

Problemi ove pulske marine počeli su prije dvije godine kada je s radom prestala stara benzinska unutar marine jer Ina nije plaćala koncesiju, niti je bila zainteresirana za tako nešto. Štoviše, unatoč svim naporima vodstva marine da je zadrže na svom području kroz potkoncesiju, ili, pak, da otkupe objekt benzinske postoje i spremišta, dogovor nije bilo u mogućnosti postići.

Anastasia Petričević, direktorica hrvatske tvrtke s ruskim kapitalom Crno zlato d.o.o., koja pruža usluge plutajuće benzinske postaje, rekla nam je da uz Marinu Verudu ovakve objekte marke Pildne, proizvedeni u Litvi, imaju u još tri jadranske marine - Rogoznici, Murteru i Kaštel Gomilici. Najavila je da je u završnoj fazi rješavanje dokumentacije te da bi objekt mogao početi s radom u prvom tjednu svibnja.

Plutajuća benzinska postaja nalazit će se na samom kraju (ili iz smjera Pješčane Uvale na početku) marine, uz mol nekadašnje Inine benzinske. Za njeno sidrenje izrađena su i u more polegnuta četiri betonska 8-tonska bloka na koje će se učvrstiti.

Osim sidrenja objekta predstoji i njegovo opremanje, a već jutros djelatnici marine počeli su spajati potrebne instalacije za rad objekta.

Na plutajućoj benzinskoj postaji zaposlit će se, za sada, tri radnika. Kapacitet joj je 40 tisuća litara goriva, od čega 15 tisuća benzina te 25 tisuća dizela, na sebi ima tri pištolja za točenje goriva, a istovremeno dva plovila mogu točiti gorivo. (G. ROJNIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter