Plovidba odustaje od Brijuni rivijere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za danas u podne najavljena je sjednica Nadzornog odbora Uljanik Plovidbe na kojoj se ocekuje da ce tri clana dati suglasnost direktoru Dragutinu Pavleticu za zakljucenje ugovora o gradnji dva broda za prijevoz rasutih tereta, bulk carriera. Iako u pozivu na sjednicu NO-a to ne piše, ocito je rijec o brodovima koji ce se graditi u pulskom Uljaniku. To je Pavletic najavio prije tocno dva tjedna na konferenciji za novinare u pulskom brodogradilištu pred clanovima uprava tvrtki iz te grupe.

Anton Brajkovic je predsjednik Uprave Uljanika i clan NO-a Uljanik Plovidbe, a Amra Pende predsjednica NO-a Plovidbe i visoko pozicionirana u Uljaniku. S obzirom na te cinjenice može se zakljuciti da Brajkovic i Pende donose kljucnu odluku koja ce omoguciti opstojnost tvrtki u kojima rade te, kao i ranije, ocekuje se da ce donijeti pozamašnu zaradu tvrtki ciji rad nadziru i ciji su dionicari. Inace, treci clan NO-a Plovidbe je Darko Šorc, a njih troje zajedno posjeduju 11 posto kapitala Plovidbe, tržišno vrijednih 38,6 milijuna kuna.

Za današnju sjednicu NO-a najavljuju i donošenje odluke o prodaji udjela Uljanik Plovidbe u tvrtki Istria Consult, kojoj su pristupili 2007. Podsjecamo da su se sredinom ove godine poslovno razišli partneri u toj tvrtki: osnivac, Nijemac Franz Stangl i Danko Koncar, iako on putem svoje tvrtke Kermas ulaganja nikad formalno nije pristupio tvrtki Istria Consult.

Putem nje su se natjecali za koncesiju od 66 godina za pulski otok Sv. Katarina i Mulimente, gdje bi se gradile dvije marine te niz urbanih i hotelskih sadržaja. To je investicija vrijedna 283 milijuna eura, što je tek dio od milijarde eura vrijednog projekta Brijuni rivijera.

Da bi Uljanik Plovidba mogla odustati od Brijuni rivijere, dao je naslutiti direktor Pavletic kad je prije cetiri mjeseca izjavio da ne žele ostati u tvrtki u kojoj postoji spor drugih dvaju partnera. Stangl je tada naveo da od investicije u Brijuni rivijeru diže ruke i da više ne želi investirati u projekt za koji nema nikakve garancije da ce se ikada i ostvariti.

Koncar je izjavio da je odustao od tog projekta zbog globalne krize te cinjenice da se predugo nije maknuo s mrtve tocke. No, Vinka Cetinski, jedna od troje direktora u Kermasu, nedavno nam je izjavila da su i dalje zainteresirani za marine u sklopu Brijuni rivijere.


Podijeli: Facebook Twiter