Plovidba nije zabranjena, ali ronjenje jest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ponedjeljka se kod svjetionika Porer i plicine Albanež kraj Pule provodi testiranje dviju diverzantskih ronilica tipa R-2M, javljaju iz MORH-a. Po njihovim rijecima ispitivanje se obavlja sukladno planu primopredajnih istraživanja, bez uporabe naoružanja i s ciljem utvrdivanja kvalitete remonta i modernizacije. Vele da je ta lokacija pogodna za testiranje zbog blizine barokomore s medicinskim timovima u Puli i stalne logisticke potpore u opskrbi zrakom, dušikom i mješavinama za ronjenje te zbog dubina za testiranje ronilica. O vježbi su obaviještena nadležna lokalna tijela, a u MORH-u smatraju da to nece ometati turisticku sezonu na ovom podrucju.

Podsjetimo, jednako je testiranje bilo najavljeno krajem srpnja, usred turisticke sezone, a nakon što je Glas Istre pisao o tome MORH se odlucio povuci i ukinuti zabranu sidrenja i plovidbe u širem akvatoriju svjetionika Porer. Tada je priopceno da ce se ostatak vježbi provesti u iducem razdoblju, što je ocito i ucinjeno ovih dana.

Inace, testiranje je pocelo provjerom sustava na kopnu, a ispitivanje u moru startat ce danas, uranjanjem ronilica bez posada na dubinu od 60 metara. Iz MORH-a javljaju da ce tijekom testiranja biti preventivno zabranjeno ronjenje u blizini, a ronilice ce stalno biti oznacene plovkom i u pratnji plovila s lijecnickim timom. Novost je da potpune zabrane plovidbe na tom podrucju ovog puta nece biti. Dapace, sav pomorski promet na površini je dozvoljen, uz molbu iz MORH-a da se brzina plovidbe u blizini plovka i plovila u pratnji smanji, iz sigurnosnih razloga. Završetak testiranja predviden je za 4. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter