Plovanija: Tražit ce odštetu od Holcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici Plovanije i okolnih mjesta u petak su upoznali bujske vijecnike s razlozima njihove peticije za zatvaranje kamenoloma Plovanija u skladu s Prostornim planom uredenja (PPU) grada Buja iz 2005. (eksploatacija do ove i sanacija do 2015.) i zaustavljanje procedure za izmjene i dopune tog dokumenta, kojima bi se omogucila daljnja eksploatacija do iskorištenja rezervi (što bi moglo potrajati do 2019./20.) prema važecoj zakonskoj regulativi.

Na sastanku održanom na inicijativu Mjesnog odbora Kaštel, kojemu je prisustvovao i gradonacelnik Buja Edi Andreašic, donesena su, na prijedlog predsjednika Gradskog vijeca Fabrizija Vižintina, tri zakljucka.

MO ce dostaviti Gradu popis gradana na cijim je kucama miniranje uzrokovalo oštecenja da bi zajedno angažirali sudskog vještaka i od Holcim mineralnih agregata iz Nedešcine (koji je kamenolom preuzeo krajem 2007.) zatražili obeštecenje.

Gradsko vijece ce formirati povjerenstvo za provjeru nejasnoca i navodnih nepravilnosti u radu kamenoloma, na koje je upozorio inicijator peticije, Marjan Tomišic, medu kojima je otvaranje trece etaže bez potrebnih dozvola i još dublje kopanje na vodozaštitnom podrucju - s dosadašnjih 90 na 75 metara nadmorske visine, te izlaženje izvan okvira eksploatacijskog polja.

Zajedno ce pripremiti sastanak na koji ce, po mogucnosti vec krajem iduceg tjedna, biti pozvani i predstavnici Holcima da bi gradane upoznali sa svojim projektom sanacije. Osim svega toga, gradske ce službe provjeriti u kojoj je fazi predmet koji je policija proslijedila Državnom odvjetništvu. Naime, gradani su izvijestili da su u svibnju, kad ih je prestrašila ekstremno jaka eksplozija, pozvali policiju, na teren su izašli kriminalisti i obavili ocevid.

"Šteta je tijekom godina vec ucinjena - priroda je devastirana, imovina oštecena, a sutra ce nam ostati samo velika rupa koja nicemu ne služi. Nije tocno da u kamenolomu radi 25 ljudi s ovog podrucja, vec samo desetak. Ova lokacija u urbanom podrucju, na samom ulazu u turisticku Hrvatsku, više nije adekvatna za aktivnost koja, izmedu ostalog, za svakog miniranja zatvara Istarski ipsilon.

U studiji utjecaja na okoliš prijašnjeg vlasnika kamenoloma spominje se miniranje dvaput na mjesec, ali ono se ponekad dogada dvaput na dan i sigurno dva do triput tjedno", rekao je Tomišic.

Okupljeni su istaknuli da ih posebno boli to što je Gradsko vijece na Holcimovu inicijativu pokrenulo proceduru za izmjene i dopune PPU-a a da nitko nije pitao gradane što o tome misle. Napomenuli su da se vec niz godina žale na razne adrese, putem MO-a i Gradu, te izrazili bojazan da ni ovaj put na njih nitko ne bi obratio pažnju da nisu pozvali novinare.

Vijecnici su na to kazali da prvi put cuju za takve probleme gradana, odnosno da su za njih saznali kroz peticiju koja je nedavno stigla pred odbor za pritužbe gradana, a Vižintin da se radi o tehnickoj odluci vijeca i da je cilj uskladiti PPU sa županijskim planom. Gradonacelnik je dodao da ce javna rasprava biti otvorena od 1. do 15. prosinca i da ce biti informirani o datumu javnog izlaganja.

"Holcim je ozbiljna firma i ima dozvolu za eksploataciju kamena na državnom zemljištu, kao i kvalitetan plan za sanaciju. Na nedavnom sastanku gradana, predstavnika Grada i te tvrtke njihov je direktor rekao da su se ogranicili na postojecu etažu te da ce do kraja godine biti još samo pet miniranja", rekao je gradonacelnik, a predsjednica MO-a Lorella Jakac Blaževic konstatirala da su od tada minirali vec dvaput.

Andreašic je naglasio i da se slaže s Tomišicevom konstatacijom da treba iznaci nacin da se rad kamenoloma polako privede kraju. "Isto tako, ako se utvrdi da rade protuzakonito, prvi cu tražiti da kamenolom bude zatvoren odmah", rekao je.

Vijecnik Robert Boban Paulovic je upozorio da trebaju provjeriti hoce li prestanak rada kamenoloma donijeti više koristi ili štete, mogu li mu uopce zabraniti rad i koliko ce to Grad, koji u Holcimu ima mali udio, eventualno koštati.

Istaknuo je i da Grad treba odraditi sav posao za traženje obeštecenja gradana, da eventualne nepravilnosti u radu kamenoloma treba prijaviti Državnom odvjetništvu te da treba provjeriti što je dosad radio gradski predstavnik u tom poduzecu.

Sastanku su prisustvovali i dopredsjednice vijeca Jasna Opacak i Regina Gardoš te vijecnici Oleg Kraljevic, Franjo Pavlicek, Valdi Glavicic, Klaudija Babic Rihter, Željka Hrlic i Dragan Ciric, dok se preostalih njihovih šest kolega opravdalo.


Podijeli: Facebook Twiter