Plovanija: Pokušali ilegalno prijeći granicu

Granični prijelaz Plovanija (M. MIJOŠEK)
Granični prijelaz Plovanija (M. MIJOŠEK)

Bujska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 34-godišnji državljanin Slovenije protuzakonito ušao, kretao se i boravio u Republici Hrvatskoj, dok je 30-godišnji državljanin Srbije počinio prekršaj iz Zakonika o schengenskim granicama.

Naime, službenici granične policije su 24. listopada oko 1 sat, uz cestu Markovac – Plovanija zatekli dvojicu muškaraca koji su pješačili prema državnoj granici. Obavljenim provjerama utvrđeno je da se radi o 34-godišnjem državljaninu Slovenije i 30-godišnjem državljaninu Srbije, koji su pokušali nezakonito prijeći državnu granicu sa Slovenijom. Utvrđeno je da je državljanin Srbije već u nekoliko navrata pokušao zakonito doći do Austrije, no s obzirom na to da ima zabranu ulaska u schengenski prostor, policijski službenici slovenske i mađarske policije, odbili su mu ulaz u zonu Schengena.

Nakon neuspješnih pokušaja zakonitog prelaska granice, 30-godišnjak je odlučio prijeći granicu nezakonito te je iz Zagreba došao u Istru, gdje je na području Umaga dogovorio nezakonito prebacivanje u Sloveniju. Nakon dogovora, 30-godišnjak je krenuo s državljaninom Slovenije prema granici, ali su ih u tome spriječili policijski službenici granične policije.

Zbog sumnje da je počinio prekršaj iz Zakonika o schengenskim granicama, državljanin Srbije protjeran je na godinu dana i prisilno udaljen iz Hrvatske, dok je zbog sumnje da je počinio kazneno djelo državljanin Slovenije u četvrtak navečer predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave istarske. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter