Plovanija: Holcim bespravno izvadio 820 kubika kamena?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv Siniše Košcaka (45) iz Varaždina, direktora Betona i agregata u tvrtki Holcim mineralni agregati, podignuta je optužnica za kazneno djelo protupravne eksploatacije rudnog blaga. Optužena je i sama tvrtka, i to za istu stvar, odnosno za protupravnu eksploataciju 820 kubika kamena.

Kako je izvijestila Suzana Sokac iz PU istarske, po zahtjevu Opcinskog državnog odvjetništva u Bujama, a u vezi s kaznenom prijavom Državnog inspektorata, bujska je policija provela kriminalisticko istraživanje i utvrdila osnovanu sumnju da su Košcak i trgovacko društvo iz Nedešcine pocinili kazneno djelo protupravne eksploatacije rudnog blaga.

Istraživanjem je utvrdeno da je Holcim od kraja lipnja 2009. do kraja travnja ove godine u eksploatacijskom polju Plovanija eksploatirao oko 820 kubnih metara tehnickog kamena izvan projektiranih završnih granica otkopavanja, i to bez koncesije za eksploataciju, što je suprotno odredbama Zakona o rudarstvu.

- Protiv 45-godišnjaka (Košcaka, op.a.) kao odgovorne osobe u trgovackom društvu podnesen je optužni prijedlog, dok je sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela protiv trgovackog društva iz Nedešcine (Holcim mineralni agregati, op.a.) podignuta optužnica za kazneno djelo protupravne eksploatacije rudnog blaga, izvijestila je Sokac.

Materijalna šteta koja je nastala navodnom bespravnom eksploatacijom kamena procijenjena je na 25 tisuca kuna. (Srecko PERŠIC)


Holcim: Prilikom miniranja odlomila se veca kolicina od dozvoljene, šteta je placena

U vezi s ovom optužnicom iz Holcima smo dobili pisani odgovor, u kojem stoji da je prilikom miniranja završnih kosina došlo do lomljenja vece kolicine od dogovorene koncesijom, no da je šteta u tom slucaju placena još proteklog mjeseca.

- Kolicina navedena u optužbi državnog odvjetništva (820 kubika kamena, op.a.) ima vrijednost 24 tisuce kuna i odnosi se na kamen dobiven unutar granica eksploatacijskog polja Plovanija i na cesticama za koje je izdana koncesija.

Medutim prilikom miniranja završnih kosina zbog prirodne karakteristike stijene i konfiguracije terena odlomila se veca kolicina od dozvoljene. Holcim je naknadu štete platio u kolovozu ove godine. Poslujemo prema medunarodnim standardima i ni u kojem slucaju to se nije dogodilo da bi se ostvarila nezakonita korist, izvijestila je Julija Škoro iz marketinga i komunikacija Holcima. (M. S.)

Lani optuženi za štetu od 1,3 milijuna kuna

U prosincu prošle godine Sinišu Košcaka i Zorana Novacica (46), nekadašnjeg direktora tvrtke Plovanija kamen (od koje je Holcim preuzeo kamenolom u Plovaniji), bujsko Državno odvjetništvo optužilo je da su od 2005. do 2007., odnosno od 2007. do 2009., protivno Zakonu o rudarstvu, to jest bez rudarske koncesije, na podrucju tri katastarske cestice u katastarskoj opcini Kaštel na podrucju Buja organizirali i obavljali rudarske radove, eksploataciju i vadenje mineralne sirovine za proizvodnju gradevnog materijala i tehnicko-gradevnog kamena.

Tad su navodno izvadena 43.193 kubna metra kamena ukupne vrijednosti 1.295.790 kuna. Košcak nam je tada kazao da je u tom slucaju bila rijec o ilegalnoj eksploataciji prijašnjih vlasnika kamenoloma, odnosno o pravu služnosti nad zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske.

Pojasnio nam je da je ulaskom u kamenolom 2007. Holcim zatekao i naslijedio situaciju u kojoj je poslovao prethodni vlasnik, odnosno tvrtka Plovanija kamen. (S. P.)


Podijeli: Facebook Twiter